Poslušajte ove trikove kako biste nadređenima uspešno prezentovali svoju ideju

Kada želita da dobijete odobrenje, pre svega, treba da znate da je stil nastupa veoma važan – kao i izbor reči koje izgovorite

  • 1

Kada imate ideju ili preporuku u koju verujete, lako možete upasti u zamku pretpostavke da će biti i odobrena. To što vi mislite da je vaša ideja dobra ne znači da će i drugi isto misliti.

 

Zato ne razmišljajte toliko o ideji niti o tome šta će vaša publika misliti. Ako vam treba odobrenje, potrudite se da ubedite one koji vam ga mogu dati.

 

Kada želita da dobijete odobrenje, pre svega, treba da znate da je stil nastupa veoma važan – kao i izbor reči koje izgovorite. Kako da dobijete odobrenje? Sledite sledeće korake.

 

Pripremite teren

 

Pre nego što prezentujete ideju i zatražite da je odobre, dobro je da testirate teren i proverite da li vaša ideja i vi imate zeleno svetlo. Ponekad ne može da škodi da se raspitate unapred o tome šta se ljudima sviđa, kao i da proverite koliko su vaše ideje originalne. Saslušajte komentare bez predrasuda, možda će vam to pomoći da učvrstite ideje.

 

Ne preterujte s detaljima

 

Kod prezentacije je najvažnije da o temi znate više od publike. Fokusirajte se na jednu ili dve stvari koje su najvažnije i izbegavajte da objašnjavate koliko znate. Jednostavno budite jasni u tome koliko ste analiza obavili, ali ne idite previše u detalje.

 

Mnogo detalja u prezentacijama može da ometa publiku, učini da se prisutni osećaju glupo, jer ne mogu da prate i razumeju sve. Pored toga, detaljima možete oduzeti mnogo vremena. Ali kada vaša publika pita za više detalja, budite spremni. To je jedna od taktika koju koriste da saseku ideju, da odvuku pažnju i zbune ostale.

 

Foto: PIxabay

Foto: PIxabay

 

Samopouzdanje je presudno

 

Na nove ideje ljudi će imati mnogo reakcija i želeće o tome da diskutuju. Nekad će u diskusiji preterati, ali vaše je da ostanete pribrani. Bez obzira na to koliko je pitanje agresivno ili nelogično, odgovorite samouvereno. Tretirajte pitanje kao razumno i logično, pa tako tretirajte i onog ko postavlja pitanje.

 

Ako dobijete pitanje koje nema mnogo veze s temom, odgovorite tako kao da je sagovornik postavio pitanje na koje želite da odgovorite. Ne dozvolite da vas prevare, možete dati odgovor na postavljeno pitanje, a ujedno ostati usredsređeni na temu o kojoj govorite.

 

Verujte u sebe

 

Na kraju, nema pravila, sve zavisi od toga u kakvom kolektivu radite, o kakvim idejama pričate, od budžeta koji imate itd. Radite po sopstvenom osećanju, budite samouvereni i spremni na svaki ishod. Ako danas neko ne razume vašu inovativnost, neko drugi u budućnosti će je razumeti, zato vi samo nastavite da sledite svoje ambicije. Nastupite samouvereno i usmerite sve misli na to da vaša ideja bude prihvaćena, jer optimizam je uslov za uspeh.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA