Šest stvari koje bi ODMAH trebalo da izbacite iz CV-ja

Saznajte koje informacije nikako ne bi trebalo da se nađu u vašoj radnoj biografiji

  • 2

Procenjuje se da regruteri u proseku gledaju CV jednog kandidata šest sekundi. S tako ograničenim vremenom u kom imate šansu da prikažete da ste najbolja osoba za raspisano radno mesto ne želite da vaš CV sadrži bespotrebne i nereprezentativne informacije.

Saznajte koje informacije nikako ne bi trebalo da se nađu u vašoj radnoj biografiji.

Irelevantno radno iskustvo

Možete biti izvrstan kuvar i praviti najukusnije specijalitete na svetu, ali ako se prijavljujete da radite u sektoru marketinga, ovakvo iskustvo vam apsolutno ne koristi. Zato u svojoj radnoj biografiji navedite samo ona radna iskustva koja su relevantna za poziciju za koju se prijavljujete. Ukoliko baš morate da pomenete nesrodna zanimanja, onda bar naglasite koje veštine ste stekli radeći u tim zanimanjima pa možete da ih primenite na poziciji za koju aplicirate.

Detalji iz privatnog života

Poslodavce ne treba da interesuje vaš bračni status, religijska ili seksualna opredeljenost, niti slični podaci iz vašeg privatnog života. Ovakve informacije nisu ni u kakvoj vezi s vašom stručnošću i kompetencijama za radno mesto i zbog toga nema potrebe da se nađu u vašoj radnoj biografiji.

Lažne informacije

Potrebno je da predstavite svoje kvalitete i izvučete ono najbolje, ali dodavanje iskustava ili prideva koji u stvarnosti nisu istiniti najstrože su zabranjeni u CV-ju. Čak i da regruter ne proverava informacije koje ste ponudili, a vi dobijete posao, onog trenutka kada počnete da radite možete doći u situaciju da pokažete manjak znanja ili iskustva koje ne bi trebalo da postoji ako je sve što ste rekli o sebi istina.

Neprofesionalna mejl adresa

Foto: PIxabay Foto: PIxabay

Svi smo nekad imali mejl adrese u kojima su naši nadimci ili lik iz omiljene serije, ali kada se prijavljujete za posao, ovakva mejl adresa nije za to namenjena. Budite profesionalni i ostavite prikladnu mejl adresu za poslovnu komunikaciju – u najjednostavnijem slučaju neka vaš mejl bude sačinjen od vašeg imena i prezimena.

Neprikladan font

Ne postoji propis o tome kojim fontom bi trebalo da pišete CV, ali postoji nepisano pravilo da on bude jednostavan, čist i razumljiv. Zato izbegavajte pisane fontove, s mnogo ukrasa, ili one koji izgledaju kao grafit. Ne samo da oni nisu čitki, već će delovati i detinjasto i neprofesionalno.

Kratkotrajna zaposlenja

Ukoliko na nekom poslu niste proveli dug period, nema potrebe da ga navodite u svom CV-ju. To što ste negde radili samo jedan mesec potencijalnom poslodavcu može jedino da znači da se ili niste pokazali dobro ili da niste lojalni i da ste nestalni.

Proverite da li se u vašem CV-ju nalaze neke od navedenih stavki, te ih što pre uklonite ako ih ima. Ono što će zaista pokazati da ste kvalifikovani jesu diplome i sertifikati koji dokazuju da posedujete veštine potrebne za posao za koji se prijavljujete. Pokažite ono najbolje čime raspolažete i budite onaj kojeg će regruter izabrati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    6. decembar 2016 | 12:51

    Kako da ne pisem kratke poslove kad sam samo takve radio?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA