KOMPJUTERI ĆE BITI SVUDA OKO NAS: Pogledajte kako će izgledati računari za 15 godina

Dok današnji računari mogu komunicirati s uređajima oko nas, profesorka Žistin Kasel kaže da će u budućnosti predmeti poput sijalica i sami postati kompjuteri

 • 2
Računar, kompjuter, macbook, laptop, tablet Foto: Pixabay.com

Žistin Kasel sa Univerziteta Karnegi Melon kaže da će računari u narednih 15 godina postajati u još većem broju predmeta oko nas, ali i da će kvantni kompjuteri postati sve važniji.

OTVARA SE PRVI MUZEJ RAČUNARA U SRBIJI: Donirajte svoj!

Dok današnji računari mogu komunicirati s uređajima oko nas, Kaselova kaže da će u budućnosti predmeti poput sijalica i sami postati računari.

Govoreći o kompjuterima u 2030. godini, Kaselova kaže kako je to teško predvideti jer se promene odvijaju toliko brzo.

- Znamo da će kvantni računari postati veoma važni, jer će kompjuteri postati veoma mali i to prema atomskim merama. Nano-računari će doneti veliku promenu jer ćemo moći da ih progutamo s pilulom  i sama će recimo otkriti sve o našoj bolesti i krenuti u lečenje - kaže Žistin.

Ona predviđa i razvoj štampanih delova tela, a taj snažniji ulazak računarstva u sve delove naših života tražiće i da se osigura kako je napredak za naše dobro.

Na pitanje o gedžetima koje bismo mogli da vidimo u to vreme, Kaselova kaže kako ne misli na neki konkretan uređaj, već da bi trebalo da radimo na tome da imamo uređaje koji će osnažiti veze među ljudima, odnosno tehnologije koje će poboljšati razumevanje među pojedincima ili narodima. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • UNITEDSTATESOFSERBIA

  9. decembar 2016 | 17:31

  Kompjuteri će se lepiti na oči

 • Mihajlo

  11. decembar 2016 | 22:46

  Po mom mišljenju ovo je u prirodi ljudske evolucije. Ovo je renesansa 21. veka. Iako mnogi pričaju o teorijama praćenja i kontrole mogu vam samo reći da samo oni koji se prilagode opstaju. Nikada društvo neće dozvoliti apsolutnu kontrolu. Ako se dovoljno prilagodite dopašće vam se tehnološke novine. To je sasvim očekivan sledeći korak čovečanstva. Svet se sve više prilagođava čoveku, ali se tako i sve više budi briga za životinjski i biljni svet. Za nekoliko decenija su velike šanse da će se ljudi proširiti na Mesec i razne delove kosmosa. Ako to uspe biće mnogo manje sukoba oko resursa i sličnih stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA