≫ 

Evo kakve će aplikacije biti aktuelne u 2017. godini!

Koji su najnoviji trendovi u razvoju mobilnih aplikacija za 2017. godinu? Predstavljamo vam neke od njih

  • 0

Borba za primat između operativnih sistema iOS i Android i dalje traje. U 2016. smo videli porast popularnosti hibridnih aplikacija i bezbroj pokušaja da se reši sigurnost mobilnih aplikacija.

 

Koji su najnoviji trendovi u razvoju mobilnih aplikacija za 2017. godinu? Predstavljamo vam neke od njih!

 

IOT-povezane aplikacije postaju dominantne

 

Do kraja ove godine, kako se navodi u istraživanju kompanije R-style Lab, broj povezanih sprava na svetu biće čak 6,4 milijarde.

 

„Internet stvari”(„Internet of Things“) oblikuje buduće trendove i u razvoju aplikacija za mobilne uređaje, jer je gotovo svakom IOT rešenju potrebna posebna aplikaciju koja omogućava korisnicima da upravljaju pametnim uređajima.

 

Iako se izgradnja IOT-srodnog softvera ne razlikuje od onoga što programeri rade već godinama, većina ovih rešenja su inovativna sama po sebi i često zahtevaju integraciju sa trećom stranom ili posebnim uređajima i uslugama.

 

Ono što je zanimljivo jeste da IOT mobilne aplikacije ne moraju nužno da rade na pametnim telefonima. Primera radi, sve više se govori o medicinskom programiranju koje podrazumeva pisanje programa za aparate koji se primenjuju u medicini. Jedna od  stvari na kojoj je radila kompanija R Style Lab jeste mobilna aplikacija za prilagođeni EKG uređaj, koji detektuje električne signale u ljudskom telu i vizualizuje podatke senzora u realnom vremenu.

 

Osim što treba da pronalaze rešenja koja nisu trivijalna, moderni programeri bi trebalo da se fokusiraju i na sigurnost.

 

Foto: Flickr/microsiervos

Foto: Flickr/microsiervos

 

Prema istraživačkoj kompaniji „Gartner“, u 2017. u 75% slučajeva narušavanje sigurnosti mobilnih aplikacija biće izazvano pogrešnom konfiguracijom. Kada je u pitanju izgradnja IOT rešenja, sigurnost je veoma značajna.

 

Uzmimo ponovo za primer oblast zdravstva i medicine – jedno od najperspektivnijih IOT tržišta koje će dostići vrednost od 163 milijarde dolara do 2020.

 

Kompanija „Džonson i Džonson” (Johnson & Johnson) je ove godine otkrila sigurnosni propust u njihovoj insulinskoj pumpi  „One Touch Ping“ koju koristi više od 110.000 pacijenata u Kanadi i SAD.

 

Pristupom uređaju hakeri su mogli da povećavaju ili smanjuju količinu hormona koji se ubrizgava u telo pacijenta i tako da dovedu u opasnost živote hiljada ljudi.

 

Aplikacije za komunikaciju nastavljaju da se razvijaju  

 

Kod mobilnih uređaja, evolucija aplikacija za komunikaciju porukama bila je jedan od najdominantnijih trendova u 2016. godini. Sledeće godine aplikacije za komunikaciju i „AI chatbots“ će postati još veći trend.

 

„Chatbot" je jedan od najnovijih koraka u razvoju veštačke inteligencije, u kome se dijalozi formiraju na osnovu primera iz „trening-dijaloga". Ovaj napredni robot ne samo da nudi spremne odgovore, reagujući na pojedine reči, već može da formira nove odgovore na postavljena pitanja.

 

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

 

Kompanije stalno traže nove načine kako da dođu do svoje ciljne publike. Korisnici troše više od 85% svog vremena provedenog na mobilnim uređajima upravo na aplikacijama, ali samo pet aplikacija – uključujući aplikacije za komunikaciju i društvene medije – koristi se stalno.

 

Iako visokokvalitetne mobilne aplikacije još pomažu kompanijama da povećaju vidljivost i prisutnost brenda, s klijentima je sve lakše komunicirati putem aplikacija kao što su WhatsApp, Facebook Messenger i WeChat.

 

Ove godine su Fejsbuk i Kik pokrenuli „chatbot“ platforme koje omogućuju kompanijama da izgrade programe za komunikaciju koji koriste veštačku inteligenciju kako bi odgovorili na jednostavna pitanja i dostavili relevantne sadržaje kupcima.

 

Na taj način, oni su postavili jednu od revolucionarnih promena u razvoju poslovnih mobilnih aplikacija. Nekoliko velikih kompanija, uključujući „Dženeral elektrik” (General Electric), „Pica hat“ (Pizza Hut), „Uber“ i „Seforu” (Sephora) već su izgradili robota za interakciju s kupcima – a predviđa se da će mnogi prisvojiti ovu tehnologiju. Fejsbuk je takođe uveo funkciju uplate putem Mesindžera (Messanger), što znači da će aplikacije za razmenu poruka uticati i na e-trgovinu i stvoriti nove izazove za programere.

 

„Android first“ se konačno događa

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Ove godine se dosta govorilo o tome kako iOS uvek ima prednost, pozivajući se na veliku razliku u prihodima između prodaje u App Storeu i Google Playu. Sledeće godine Android konačno ima priliku da kao platforma preuzme vođstvo, jer je sada prioritet za 47% profesionalnih programera.  A evo i zašto.

 

Prvo, trend izgradnje mobilnih aplikacija za povećanje svesti o brendu i lojalnosti kupaca (u poređenju sa direktnom monetizacijom, koja je još dominantna stvar na App Storeu) raste.

 

Drugo, na novim tržištima, koja se sve više razvijaju (uključujući i Kinu, Indiju i zemlje Latinske Amerike), dominira Android, koji je nedavno zabeležio porast od 18,4% u prodaji pametnih telefona (u odnosu na porast od samo 8,2% na „starim“ tržištima).

 

I na kraju, sam Android je kao platforma dosta napredovao. Uz poboljšanje razvojnih i sigurnosnih elemenata, tu su i brojna ažuriranja, pa je Google Play prestigao App Store, kako u pogledu broja preuzimanja aplikacija tako i u pogledu prihoda.

 

Ako želite da samostalno razvijate napredne aplikacije za sve danas popularne pametne telefone i tablete, više o potrebnim veštinama možete saznati na ovom linku.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA