• 0

Nagrađene najbolje aplikacije na šestom mts app konkursu

Pobedu je odneo tim "Nevermore" iz Računarske gimnazije iz Beograda i aplikacija "WalkieTalkie" za koju će biti nagrađeni putovanjem na Svetski kongres mobilne telefonije u Barseloni

  • 0

Telekom Srbija dodelio je po šesti put nagrade za najbolje aplikacije za mobilne uređaje timovima koji su učestvovali na ovogodišnjem mts app konkursu. Pred žirijem, koji su činili predstavnici Telekoma Srbija i partnerske organizacije SEE ICT, bio je ozbiljan zadatak da u užoj konkurenciji od 21 aplikacije izabere one najbolje koje se izdvajaju po funkcionalnosti, originalnosti ideje, samostalnosti u izradi i inovativnosti, a posebno ističu društveno odgovornom namenom i vezom sa mts uslugama.

 

Pobedu je odneo tim "Nevermore" iz Računarske gimnazije iz Beograda i aplikacija "WalkieTalkie" za koju će biti nagrađeni putovanjem na Svetski kongres mobilne telefonije u Barseloni.

 

- Kompanija Telekom Srbija tradicionalno nastavlja da nagrađuje inovativne i kreativne ideje mladih ljudi. mts app konkurs razvija i preduzetnički duh među učenicima koji u svojim timovima rade na aplikaciji pretvarajući je u gotov proizvod koji se može naći na nekom tržištu aplikacija na internetu. Mobilne aplikacije postale su sastavni deo naše svakodnevice, a Telekom Srbija, kao moderna telekomunikaciona kompanija, ovim konkursom je to na vreme prepoznala - izjavila je direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija Marija Bošković.

 

Foto: promo

Foto: promo

 

Pobednička aplikacija "WalkieTalkie" omogućava korisnicima da preko LAN mreže ili mobilnog hotspot-a, koriste mobilni telefon kao voki-toki, u situacijama i na mestima gde telefon nije moguće koristiti na uobičajeni način. Drugo mesto dele aplikacije "Notekeeper" Luke Jovičića iz Matematičke gimnazije, koja pruža mogućnost postavljanja i pretraživanja sadržaja sa korisnim beleškama iz određenih predmeta i aplikacija "eRrand" tima "devDev" iz gimnazije "Bora Stanković" u Nišu, uz koju se na jednostavan način može vršiti dostava hrane ili lekova starijim osobama. Treće mesto, takođe, dele dve aplikacije – "TrashCam", tima „LeVel“, iz gimnazije „Bora Stanković“, koja nas upućuje na najbliže mesto za odlaganje upotrebljenih stvari i garderobe i aplikacija "Safe Zones", tima "Name" iz gimnazije "Bolyai" u Senti, koja omogućava roditeljima diskretnu kontrolu kretanja deteta.

 

Specijalnu nagradu "Snaga inovacije – Igor Osmokrović" zaslužio je tim "Komšije" iz Matematičke gimnazije, time što aplikacija "Volter 1.0" uvodi korisnike u osnovne algoritme programiranja putem rešavanja matematičkih zadataka. Kao nagrade timovima na drugom mestu uručeni su pametni mobilni telefoni, za treće mesto dodeljeni su tableti, a za specijalnu nagradu za inovativnost "Igor Osmokrović" iPhone mobilni telefoni.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

- Na mts app konkurs smo se prijavili jer smo želeli da se oprobamo u novoj vrsti razvoja aplikacija. Putovanje koje smo osvojili značiće mnogo za nas, jer ćemo se, pored toga što ćemo posetiti Barselonu, na Svetskom kongresu mobilne telefonije upoznati sa najnovijim trendovima u mobilnoj industriji. To će nam pomoći u razumevanju današnjeg mobilnog tržišta i razvoja mobilnih aplikacija u budućnosti - rekao je prilikom dodele nagrada, Lazar Premović, član pobedničkog tima Računarske gimnazije iz Beograda.

 

Direktor Računarske gimnazije Branislav Đurđevac izrazio je zadovoljsto što su učenici ove gimnazije deo Telekomovog mts app konkursa.

 

- Telekom Srbija, organizujući ovaj konkurs, prepoznaje da je ulaganje u mlade i obrazovanje posebno važna oblast društvene odgovornosti. Kroz ovaj konkurs se kod učenika budi želja za poznavanjem novih oblasti kroz praktičan rad na projektima. Učenici kroz proces kreiranja aplikacije za mobilne uređaje ispoljavaju svoju kreativnost, upoznaju se sa svim koracima koji su potrebni da se realizuje jedan ozbiljan projekat i grade svoje znanje. Odlazak pobednika na kongres biće ogroman izvor novih saznanja iz oblasti mobilnih tehnologija, što će biti snažan podsticaj za nastavak njihovog istraživačkog rada i podloga za dalje stručno usavršavanje - ocenio je Branislav Đurđevac, direktor Računarske gimnazije.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Na mts app konkursu, koji je ove godine bio otvoren za aplikacije u Android-u i iOS-u, učestvovalo je 12 škola u Srbiji koje rade prema specijalnom školskom programu za matematičke i računarske gimnazije. O dosadašnjem uspehu mts app konkursa govore podaci da je od 2011. do sada 1.700 učenika upoznato sa idejom konkursa, 86 timova je prezentovalo 90 aplikacija, od kojih su najbolje postavljene na Google Play.

 

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA