• 0

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Primena veštačke inteligencije u svakodnevnim ljudskim aktivnostima postaje realna mogućnost

- Očigledno nas je razvoj tehnologije doveo do tačke kada masovna primena veštačke inteligencije u svakodnevnim ljudskim aktivnostima postaje realna mogućnost - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni u Informeru pisao o veštačkoj inteligenciji, napretku  i jednoj od njenih mogućih primena. Evo šta predsednik kompanije Comtrade misli o pomenutoj temi.
VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Sa ovim uređajima vožnja bicikla će biti mnogo bezbednija!

"Nedavno sam u časopisu Harvard Business Review (HBR) pročitao još jedan u nizu zanimljivih članaka posvećenih fenomenu veštačke inteligencije, temi o kojoj sam i ranije pisao, a koja svakim danom postaje sve značajnija za budućnost čovečanstva. Očigledno nas je razvoj tehnologije doveo do tačke kada masovna primena veštačke inteligencije u svakodnevnim ljudskim aktivnostima postaje realna mogućnost. Kako bi ta primena mogla da izgleda, široj publici još uvek nije potpuno jasno.
Ako po strani ostavimo nerealna kataklizmična predviđanja iz naučno-fantastičnih knjiga i filmova, ostaje nam pitanje šta promena koja nas čeka zaista znači. U pomenutom članku autori iznose važnu činjenicu sa kojom se potpuno slažem. Naime, oni tvrde da će „inteligentne“ mašine omogućiti izuzetno jeftina i precizna predviđanja, na sličan način na koji su računari u naše živote uveli jeftine proračune i izazvali svojevrsnu ekonomsku revoluciju u kojoj su neka zanimanja lagano nestala, dok su se druga pojavila i procvetala. Nastale su i mnoge primene koje pre pojave računara nismo mogli ni da zamislimo, pre svega zbog toga što ljudska kreativnost ne poznaje granice i što nastoji da iskoristi svaku priliku za ostvarivanje svežih ideja. Kada tačna predviđanja postanu pristupačna i sveprisutna, mnoge stvari će nam postati dostupnije. Na primer, izvesno je da ćemo biti u mogućnosti da mnogo ranije dijagnostikujemo razne vrste bolesti. Za to je danas neophodna procena malobrojnih lekara-eksperata, dok će u budućnosti taj posao moći da obavlja pametni telefon.
Foto: Promo

Foto: Promo


Sve to ne znači da će ljudi postati „prevaziđeni“ – naprotiv. Neminovno je da će baš zbog toga porasti cena drugih vrsta ljudskih delatnosti. Jedna od njih je rasuđivanje, odnosno donošenje odluka i vrednosnih sudova na osnovu procena dobijenih od računara. Budući da ćemo pronaći nove primene i početi da koristimo jeftinu moć procene čak i tamo gde to sada nije slučaj, porašće potražnja, a samim tim i cena stručnjaka sposobnih da donose valjane i pravovremene odluke. Na primeru lečenja koji sam pomenuo, od računara ćemo dobiti najverovatniju dijagnozu i procenu efekta primene različitih lekova. Konačnu odluku o tretmanu moraće da donese čovek na osnovu iskustva i razuma. Slično je i u drugim oblastima, o čemu ću pisati nekom drugom prilikom."
(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima