• 0

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Primena veštačke inteligencije u svakodnevnim ljudskim aktivnostima postaje realna mogućnost

- Očigledno nas je razvoj tehnologije doveo do tačke kada masovna primena veštačke inteligencije u svakodnevnim ljudskim aktivnostima postaje realna mogućnost - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni u Informeru pisao o veštačkoj inteligenciji, napretku  i jednoj od njenih mogućih primena. Evo šta predsednik kompanije Comtrade misli o pomenutoj temi.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Sa ovim uređajima vožnja bicikla će biti mnogo bezbednija!

"Nedavno sam u časopisu Harvard Business Review (HBR) pročitao još jedan u nizu zanimljivih članaka posvećenih fenomenu veštačke inteligencije, temi o kojoj sam i ranije pisao, a koja svakim danom postaje sve značajnija za budućnost čovečanstva. Očigledno nas je razvoj tehnologije doveo do tačke kada masovna primena veštačke inteligencije u svakodnevnim ljudskim aktivnostima postaje realna mogućnost. Kako bi ta primena mogla da izgleda, široj publici još uvek nije potpuno jasno.

Ako po strani ostavimo nerealna kataklizmična predviđanja iz naučno-fantastičnih knjiga i filmova, ostaje nam pitanje šta promena koja nas čeka zaista znači. U pomenutom članku autori iznose važnu činjenicu sa kojom se potpuno slažem. Naime, oni tvrde da će „inteligentne“ mašine omogućiti izuzetno jeftina i precizna predviđanja, na sličan način na koji su računari u naše živote uveli jeftine proračune i izazvali svojevrsnu ekonomsku revoluciju u kojoj su neka zanimanja lagano nestala, dok su se druga pojavila i procvetala. Nastale su i mnoge primene koje pre pojave računara nismo mogli ni da zamislimo, pre svega zbog toga što ljudska kreativnost ne poznaje granice i što nastoji da iskoristi svaku priliku za ostvarivanje svežih ideja. Kada tačna predviđanja postanu pristupačna i sveprisutna, mnoge stvari će nam postati dostupnije. Na primer, izvesno je da ćemo biti u mogućnosti da mnogo ranije dijagnostikujemo razne vrste bolesti. Za to je danas neophodna procena malobrojnih lekara-eksperata, dok će u budućnosti taj posao moći da obavlja pametni telefon.

Foto: Promo

Foto: Promo

Sve to ne znači da će ljudi postati „prevaziđeni“ – naprotiv. Neminovno je da će baš zbog toga porasti cena drugih vrsta ljudskih delatnosti. Jedna od njih je rasuđivanje, odnosno donošenje odluka i vrednosnih sudova na osnovu procena dobijenih od računara. Budući da ćemo pronaći nove primene i početi da koristimo jeftinu moć procene čak i tamo gde to sada nije slučaj, porašće potražnja, a samim tim i cena stručnjaka sposobnih da donose valjane i pravovremene odluke. Na primeru lečenja koji sam pomenuo, od računara ćemo dobiti najverovatniju dijagnozu i procenu efekta primene različitih lekova. Konačnu odluku o tretmanu moraće da donese čovek na osnovu iskustva i razuma. Slično je i u drugim oblastima, o čemu ću pisati nekom drugom prilikom."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima