≫ 

NAJVEĆE SAJBER PRETNJE U 2017. GODINI: Ove opasnosti vrebaju na internetu i to nije ono najgore što nas čeka

Povezanost i koordinacija sve većeg broja uređaja, kao i korišćenje jednog računara (ili tablet uređaja), kako za kućne potrebe, tako i za posao lake su mete veštih sajber kriminalaca

  • 0

Ova godina biće jedna od veoma izazovnih godina, barem kada je sajber bezbednost u pitanju jer se prema predviđanjima stručnjaka očekuje značajan porast napada svih oblika.

Sajber kriminalci se stalno usavršavaju i konstantno traže nove načine kako bi došli do elektronskih podataka fizičkih i pravnih lica, a sve u cilju ostvarivanja materijalne koristi. Realno gledano sajber prevare i sajber krađe su postale ozbiljan i veoma unosan biznis, a kako stvari trenutno stoje budućnost nije baš previše svetla.

Kompanija Symantec sada već tradicionalno svake godine objavljuje listu trendova na koje bi industrija bezbedonosnog softvera, fizička i pravna lica trebalo maksimalno da obrate pažnju. Ovo su trendovi u oblasti sajber bezbednosti koji nas očekuju u ovoj, ali i godinama pred nama.

Internet stvari – IoT

Povezanost i koordinacija sve većeg broja uređaja, kao i korišćenje jednog računara (ili tablet uređaja), kako za kućne potrebe, tako i za posao lake su mete veštih sajber kriminalaca. To je jasan signal bezbedonosnim kompanijama da maksimalnu zaštitu usmere baš ka tim uređajima i aplikacijama koje se na njima koriste, a ne krajnjim pristupnim tačkama, što je do skora bio slučaj.

Ozbiljno povećanje prodaje i prisustva pametnih automobila u najskorije vreme dovešće do sve ozbiljnijih napada na iste. Hakovanje pametnih automobila i automobila koji su priključeni na internet veoma brzo će postati realnost. Najgori mogući scenario mogao bi da uključi otmicu automobila i traženje otkupa istog od strane otmičara. Ozbiljna bitka za bezbednost pametnih automobila je pred nama, kao i verovatno najveći izazov za bezbedonosnu industriju da spreči napade ovog tipa.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Stvari i gedžeti priključeni na internet (IoT uređaji) u sve većoj meri će prodirati u korporativni život. Tako na primer lako bi se moglo dogoditi da sajber kriminalac u par koraka pristupi informacijama na nekom računaru preko pametnog toplomera, inteligentnog brijača ili pametnog sata koje radnik nekog preduzeća unese sa svojim računarom u kancelariju. IoT bezbednost je već i tek će biti ozbiljan izazov za sve kreatore bezbednosnih softvera.

Oblak

Mnogi misle da ako su svoje podatke prebacili u "Oblak" (Cloud) da je time pitanje njihove bezbednosti rešeno, ali nije tako. Sve češće se događa da informacije koje se nalaze u "Oblaku" lako budu ukradene i lako procure u javnost, odnosno da leko postanu predmet ucena. Prema predviđanjima kompanije Symantec u narednom periodu ucenjivački malveri ozbiljno će napasti "Oblak" i servise u njemu, što će logično dovesti do toga da se mnogo ozbiljnije pristupi kreiranju rešenja za zaštitu informacija u "Oblaku". Stručnjaci pomenute bezbednosne kompanije kao predlog nude kombinaciju tradicionalnih i savremenih rešenja.

Veštačka intelignecija i mašinsko učenje u godinama pred nama doživeći pravi procvat, ali kako će u velikoj meri zavisti od resursa koji će biti u "Oblaku" tako će biti i opasno ranjivi. Preduzeća i korporacije moraće tesno da sarađuju sa kompanijama koje razvijaju bezbedonosne softvere kako u protivnom ne bi izgubile milione i milione dolara i bile u velikom problemu zbog ozbiljne krađe podataka. Posebno visok nivo saradnje moraće da postoji kod preduzeća koja preko rešenja za mašinsko učenje i VI uređaja prikupljaju i obrađuju informacije za najrazličitije namene (kreiranje novih proizvoda na primer).

Foto-ilustracija: Profimedia/Tomáš Krist - ČIF Foto-ilustracija: Profimedia/Tomáš Krist - ČIF

Sajber kriminal

Sajber kriminalci iz godine u godinu napreduju razvijajući nove načine i metode za krađu digitalnih podataka, novca i ozbiljne ucene. Pojava odmetničkih država koje se finansiraju preko i u saradnji sa sajber kriminalcima sve je češća pojava, ali i indikator da je sajber kriminal ozbiljan biznis. Nedavni SWIFT napad najbolje je to pokazao, a da je bio za nijansu ozbiljniji i snažniji kompletno bi poremetio rad političkih, vojnih i finansijskih sistema napadnutih država. Rešenje leži u aktivnom radu država i državnih institucija sa proizvođačima bezbednosnog softvera u borbi sa sajber kriminalom svih oblika.

Malver sakriven u radnoj memoriji nekog uređaja biće sve češći način koji će sajber kriminalci koristiti za pristup poverljivim digitalnim podacima. Kako je teško detektovati ovakve napade u tekućoj godini može se očekivati njihov značajan porast.

Ozbiljan problem u tekućoj godini, kao i u godinama pred nama predstavljaće i takozvani "pecaroški" sajtovi koji primenjuju šifrirani HTTP protokol. Google se ozbiljno bavi ovim problemom i ostaje da se vidi kako će sa istim izaći na kraj. Kvalitetne bezbednosne aplikacije u velikoj meri mogu da smanje pristup malvera ovim putem.

Dronovi će u narednom periodu biti ozbiljno korišćeni za špijunažu i podmetanje eksplozivnih naprava različitih oblika i destruktivne moći. Do 2025. godine prema predviđanjima kompanije Symantec imaćemo pravu dronovsku borbu na nebu. Presretanje signala kojim se upravlja zlonamernim dronovima i njihovo uništenje biće jedan od ozbiljnih poduhvata za industriju sajber bezbednosti. Na anti dron hakerskim tehnologijama već se uveliko radi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA