Čak i početnici u web dizajnu moraju da znaju ovih pet stvari

  • 0

Kako zahtevi savremenog tržišta postaju sve veći, tako i web dizajneri sve češće moraju da igraju više uloga i da budu vrlo informisani. Većinu lekcija o web dizajnu naučićete za vreme praktičnog rada i praveći greške ili učeći iz tuđih grešaka. Ipak, postoji nekoliko važnih stvari na koje treba posebno da obratite pažnju još kao početnik.

Optimizacija web grafika zbog bržeg učitavanja stranice

Jedna od najvažnijih stvari kojoj treba da se posvetite dok učite jeste optimizacija. Grafički elementi i slike su najčešće „najteži“ elementi, odnosno oni zauzimaju najviše memorije i zahtevaju duži proces učitavanja stranice. A korisnici ne vole da čekaju predugo.

Zato je važno da odaberete odgovarajuće formate i pokušate da što je moguće više smanjite vreme učitavanja, a da to ne šteti kvalitetu dizajna. Iako se internet-konekcije i brzina interneta povećavaju, u mnogim slučajevima, zavisno od provajdera i mesta, one su i dalje spore i slabe, pogotovo kada se koristi mobilni internet.  

Slede neka opšta pravila za odabir pravog formata datoteke: slike koje imaju „pune“ boje najbolje je sačuvati u formatima PNG i GIF, a slike s postojanim bojama (poput fotografija) najbolje je koristiti u JPG formatu. Mnogi alati vam stoje na raspolaganju. Oni će vam pomoći da još bolje optimizujete svoje slike i smanjite veličine datoteka, a vaše je da se odlučite za neki od ponuđenih alata.

Ograničite broj slika koje upotrebljavate, trudite se da ih pametno koristite i smanjite veličinu datoteka najbolje što možete – tako ćete znatno smanjiti i vreme učitavanja stranice, ali i poboljšati njene performanse.

Čist i  jednostavan dizajn uvek je u trendu

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Dobar web dizajn nije samo onaj koji izgleda vizuelno privlačno, već i onaj koji je razumljiv. Čist i jednostavan web dizajn obično nudi mogućnost velike upotrebljivosti, ne zbunjuje korisnike  suvišnim elementima i omogućuje im jednostavnu i uspešnu interakciju.

Kada imate previše funkcija i komponenti na stranici, rizikujete da time zbunite posetioce i da ih odvratite od cilja web stranice. Proverite da li svaki element na stranici ima svoju svrhu. U tome vam mogu pomoći neka od sledećih pitanja.

Šta taj element radi i kako će to pomoći korisniku?

Ako uklonim taj element, da li će većina ljudi poželeti da ga vratim?

Kako se taj element povezuje sa ciljem, porukom i svrhom stranice?

Važno je da imate na umu da su korisnici navikli na određene obrasce ponašanja, svojstva portala i web stranica. Logično je da želite da napravite nešto novo i drugačije, ali čak i ako je vaš dizajn zaista jedinstven, povedite računa o tome da ne bude previše nejasan i zbunjujući. Budite kreativni, ali i dalje ostanite jednostavni.

Navigacija je najvažnija stvar koju ćete dizajnirati

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Najbitnija funkcija web stranice jeste navigacija. Bez nje će korisnici zapeti na onoj stranici na koju dođu. Zato postoji nekoliko stvari koje morate da znate o navigaciji.  

Prvo, vrlo je važno da odvojite dovoljno vremena i da detaljno planirate navigacijsku strukturu web stranice. Iako to deluje očigledno, iznenađujuće veliki broj web dizajnera još ne obraća dovoljno pažnje na navigaciju. Položaj, stil, tehnologija (da li koristite JavaScript ili samo CSS?), upotrebljivost i pristupačnost samo su neke od stvari koje treba da uzmete u obzir prilikom izrade navigacije.

Navigacija bi trebalo da funkcioniše i bez potrebe za tehnologijama kao što su JavaScript ili Flash, koje korisnici ne mogu uvek da instaliraju niti da im imaju pristup zbog raznih razloga kao što su sigurnost ili politika kompanije.

Važno je da imate dobar navigacijski sistem na mestu visoke vidljivosti. Dobra navigacija se otkriva čim se web stranica učita, bez potrebe za pomeranjima nadole ili u stranu. Ovo je mesto gde čist i jednostavan dizajn igra važnu ulogu: složen i nekonvencionalan dizajn može da zbuni korisnika.

Korisnici nikad ne smeju da se čude, ni da se pitaju, čak ni na sekundu: „Gde je navigacija?"

Koristite fontove mudro i promišljeno

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Iako postoje hiljade dostupnih fontova, zaista možeteda koristite samo nekolicinu njih, s kojima ćete uvek biti „na sigurnom terenu“. To su takozvani „web-safe“ fontovi – sigurni za upotrebu na netu.

Trudite se da fontove koristite dosledno. Pobrinite se da se naslovi vizuelno razlikuju od teksta.  Koristite razmake, određenu visinu linija, veličinu fonta i prorede tako da sadržaj može da se čita bez napora. Jedna od stvari koje web dizajneri najčešće zanemare upravo je veličina fonta, jer uvek žele da smeste što je više moguće teksta ili sav tekst koji su dobili od klijenta.

Zbog tih zahteva dizajneri često postave veličine fonta koje su neugodne za čitanje. Pokušajte da zadržite veličinu fonta na 12 piksela ili na više, ako je moguće, posebno za tekst. Dok mnogi bez poteškoća mogu da čitaju sitna slova, ne zaboravite i na starije korisnike i osobe koje imaju problema s vidom.

Odlučite se za dizajn koji je prilagodljiv i lak za održavanje

Dobar web dizajner se uvek pobrine za to da stranica može lako da se ažurira ili da se izmeni u budućnosti. Dizajniranje web stranica koje su jednostavne za održavanje znak je ne samo toga da ste dobar dizajner, već i toga da razmišljate o svojim klijentima i o tome kako da im olakšate posao. Web dizajn je još mlada i dinamična industrija, u kojoj se stvari menjaju vrlo brzo.

Ako vas interesuje karijera u web dizajnu, rešenje je profesionalna obuka za web dizajnera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA