Pet znakova da je neko "nameštao" bankomat kako bi vam ukrao PIN

Stručnjak za prepoznavanje prevara Brian Kinč savjetuje na šta morate obratiti pažnju

  • 0

Kada koristite bankomat, bitno je da znate prepoznati znake kriminalne aktivnosti. Stručnjak za prepoznavanje prevara Brian Kinč savetuje na šta morate obratiti pažnju.

OVAKO LAKO MOGU DA VAM UKRADU PIN: Kada podižete novac sa bankomata BUDITE OPREZNI (VIDEO)

1. Kriminalci su vešti u postavljanju sprava koje će vaš novac uhvatiti ili kompromitirati vaš PIN, kako bi lakše došli do vaših sredstava. Neki od njih instaliraju i lažne delove bankomata (gde ukucavate PIN) kako bi došli do vaših podataka i uzeli novac, piše "Daily Mail".

2. Neuobičajeno glomazni delovi za ubacivanje kartica upućuju na skimmer (čitač, skidač kartica). On se zakači na card slot na bankomatu i ukrade vaše podatke dok dižete novac. Potražite nezgrapno stavljene nalepnice koje obično sakrivaju mesto na kojem je zakačen taj lažni deo.

PAZITE KADA DIŽETE NOVAC SA BANKOMATA: Pronađen "skimer" koji skida podatke sa kartica!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

3. Olabavljen card slot, može sugerisati prisustvo Lebanese Loop. To je plastični deo koji otme vašu karticu, pa kada pokušate uzeti novac, vaša kartica ostaje zaglavljena u bankomatu. Bankomat će vam uporno tražiti PIN, jer ne može očitati karticu, a ako poverujete da je vaša kartica progutana, vi ćete otići i ostaviti je lopovima.

4. Ako su brojevi kojima ukucavate PIN prelabavi ili poput spužve, moguće je da su lažni. Ovo je trik poznat kao pin-pad overlay – prave tipke su prekrivene lažnim, tako da kada ukucavate PIN, on ostaje zabeležen za dalje korišćenje.

5. Budite uvek u oprezu, kada ste blizu bankomata. Ne prihvatajte pomoć od “dobronamernika”, i ne dajte da vam odvuku pažnju dok dižete novac. Prevaranti rade u parovima i odvlačenje pažnje je jedan od njihovih glavnih načina da dobiju vaš PIN.

(Telegraf.rs/Radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA