Telefon više nećemo otključavati otiskom prsta i šifrom, već OKOM. Evo i kako

Džef Karter iz kompanije Eyelock kaže da će u sledeće dve godine biti standard da svaki pametni telefon u sebi čuva biometrijske podatke svog vlasnika

  • 4

Stručnjaci sa Svetskog kongresa mobilnih tehnologija u Barseloni smatraju da će tehnologija skeniranja oka i njena primena kod pametnih telefona za dve godine postati standard.

Ova tajna opcija će promeniti vaš Android telefon. Evo kako da je pronađete i aktivirate!

Pitanje koje javnost postavlja kada je u pitanju tehnologija skeniranja zenice je šta ako neko fotografiše ili snimi oko i tu fotografiju ili snimak zloupotrebi kako bi zavarao procesor i ušao u tuđi uređaj, piše "N1".

Džef Karter iz američke kompanije Eyelock kaže da su razvijene kontramere koje sprečavaju takve zloupotrebe jer testiraju živost oka.

Tehnologija Iris prepoznaje 240 karakteristika konkretnog oka na razdaljini od 60 centimetara. Pošto ima infracrveni senzor može da prepoznaje karakteristike oka čak i kada korisnik nosi naočari za sunce.

- Zamislite kako vaše oči reaguju na svetlost. Zenice se šire i skupljaju. Oči se zacakle, postaju vlažne, u očima postoje krvni sudovi. To znači da postoji mnogo, mnogo signala koji nam ukazuju da li je pred nama prava osoba ili ne - objašnjava Karter.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dodaje da njena zloupotreba uz pomoć fotogafija i snimaka onemogućena i zahvaljujući tome što se svaka štampa odvija na nekom materijali koji ima svoje karakteristike, a da je iris tehnologija u mogućnosti da ih prepozna.

Karter kaže da će u sledeće dve godine biti standard da svaki pametni telefon u sebi čuva biometrijske podatke svog vlasnika.

Verujemo da će to biti kombinacija otisaka prsta i skenera oka, zato što predstavlja prirodnu vezu i korisna je za različite stvari - iris za matemaričku preciznost, otisak prsta za korisnike, predviđa Karter i ističe da će ove tehnologije biti prisutne u svim uređajima, od onih premijum do onih ekonomičnih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    2. mart 2017 | 15:35

    Kad ti ukradu telefon izvade i oko usput

  • Apocalyptic future

    2. mart 2017 | 20:22

    Tako će nam jednog dana ugradit čip u glavu kako je krenulo

  • Cip

    2. mart 2017 | 21:22

    Odavno ugrađuju u ljude čipove da bi komandovali ljudima. Na ovakve stvari ne treba pristajati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA