≫ 

Hakeri prete Apple-u: Imate rok do 7. aprila da nam platite ili ćemo obrisati sve podatke sa pola milijarde iPhone-a

Hakerska grupa "Turkish Crime Family" tvrdi da imaju korisnička imena i lozinke za više od 550 miliona email adresa za iCloud i me.com domene

  • 1

Hakerska grupa "Turkish Crime Family" zapretila je Apple-u da će obrisati sve podatke sa nekoliko stotina miliona iPhone-a ukoliko im ovaj tehnološki gigant ne isplati 75.000 dolara u Bitcoinima ili nekoj drugoj kripto-valuti ili 100.000 dolara u bonovima za kupovinu na iTunes-u.

Jednu opciju na vašem browseru morate da isključite inače će vam hakeri ukrasti SVE PODATKE!

Hakeri su kompaniji Apple dali rok za isplatu do 7. aprila.

Oni tvrde da imaju korisnička imena i lozinke za više od 550 miliona email adresa za iCloud i me.com domene i da će ih iskoristiti za brisanje fotografija, video-snimaka, poruka i svih ostalih podataka s telefona korisnika.

Apple, međutim, smiruje korisnike i navodi da nije bilo nikakvih hakerskih napada i krađe podataka s njihovih servera, već je reč o korisničkim podacima do kojih su hakeri došli krađom s drugih servisa poput LinkedIna.

Ipak, pošto veliki broj ljudi često koristi ista korisnička imena i lozinke za različite servise, deo tih podataka s drugih servisa verovatno bi mogao da se iskoristi i za pristup iCloudu pojedinih korisnika.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Takođe, prema informacijama novinara ZDneta, čini se da su se pojedina korisnička imena i lozinke, koje su im hakeri poslali kako bi dokazali da su njihove pretnje stvarne, koristile samo za pristup iCloudu, što su novinari nazvali 'anomalijom koju ne mogu da objasne', odnosno da nije jasno kako su se hakeri domogli tih podataka.

Bezbednosni stručnjaci pozivaju sve korisnike Apple-ovih uređaja na oprez i da preduzmu dodatne mere zaštite.

Prvo što treba da uradite jeste da napravite backup svih podataka s uređaja povezivanjem telefona (ili tableta) s računarom. Zatim je potrebno promeniti šifru na iCloudu (preporučuje se korišćenje složene šifre s malim i velikim slovima, brojevima i znakovima).

Takođe, savetuje se i aktiviranje dvostruke autentifikacije, odnosno potvrde u dva koraka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    27. mart 2017 | 13:35

    Zašto apple jednostavno svim svojim korisnicima ne promeni lozinke i pošalje ih mejlom. BTW mislim da ti hakeri lažu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA