10 tehnologija koje će nam promeniti život: Ove stvari će se pojaviti do 2027. godine

Među deset novih obećavajućih tehnologija, MIT Technology Review ističe i one koje bi u idućih 10 do 15 godina ljudima s povređenom kičmenom moždinom omogućile da vrate kontrolu nad paralizovanim udovima

  • 0

Tradicionalni pregled MIT Technology Review najavio je najvažnije tehnologije koje će se pojaviti u narednim godinama i koje bi u potpunosti mogle da promene čovečanstvo.

Ugrađivaće nam čipove u mozak kako bi se spojili sa kompjuterima: Ova kompanija će nam dati supermoći!

Genska terapija 2.0

Pojednostavljeno, genska terapija je zamena defektnog gena zdravim. Pritom se zdravi gen ubacuje pomoću retrovirusa koji su tako modifikovani da ne mogu da izazovu bolest. Međutim, ovakav pristup nije bez opasnosti jer imuni sistem bolesnika može da reaguje na unošenje virusa, ponekad uz potencijalno smrtonosnu imunološku reakciju.

Srećom, poslednjih godina su rešeni osnovni problemi u vezi sa genskom terapijom, pa su sada u toku klinički eksperimenti za 40 - 50 bolesti, navodi MIT Technology Review, najstariji tehnološki časopis na svetu. U svom tradicionalnom godišnjem pregledu taj ugledni časopis uvrstio je “gensku terapiju 2.0” kao jednu od deset najvažnijih tehnologija koje će idućih godina izmeniti našu svakodnevicu.

Među deset novih obećavajućih tehnologija, MIT Technology Review ističe i one koje bi u idućih 10 do 15 godina ljudima s povređenom kičmenom moždinom omogućile da vrate kontrolu nad paralizovanim udovima. Tako je tim neuronaučnika pod vođstvom dr Gregora Kortina iz Švajcarske federalne politehničke škole u Lozani (EPFL) razvio neuroprotezu pomoću koje je povređeni nečovekoliki majmun vratio kontrolu nad paralizovanom nogom.

Atlas ljudskih ćelija

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Ta neuroproteza, u čijem je razvoju učestvovao i Zagrepčanin dr Tomislav Mileković, služi kao bežični most između mozga i donjeg dela leđne moždine, te tako premošćuje povredu.

Technology Review velike nade polaže i u Atlas ljudskih ćelija. Reč je o izvanrednom tehnološkom poduhvatu čiji je cilj mapirati i opisati svaku ćeliju u ljudskom telu, stvarajući time veliki atlas koji bi mogao preobraziti naučno razumevanje čovekovog rasta i nastajanja bolesti.

Donedavno je naučno saznanje o ćelijama bilo ograničeno na ono što se može zaključiti posmatranjem pod mikroskopom ili genetskom analizom grupisanih ćelija.

Face++

Ttehnološki je napredak doveo do toga da naučnici danas mogu izdvojiti individualne ćelije iz različitih tkiva i organa, analizirati njihova svojstva, a potom i da izmere i opišu koji se molekuli u njima stvaraju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako bi se mapiralo svih 37,2 milijardi ćelija u ljudskom telu, naučnici iz SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Izraela, Holandije i Japana udružili su se u međunarodni konzorcijum.

- Videt ćemo neke stvari koje smo očekivali, ali siguran sam da će biti potpuno novih otkrića. Očekujem iznenađenja - kaže Majk Stabington s britanskog Instituta Sanger, jedan od pokretača projekta. Među pokretačima projekta je i Institut Broad, zajednički institut MIT-a i Harvarda u Bostonu, ali i novi Biohub u Kaliforniji koji su 2016. osnovali Mark Zakerberg i njegova žena Priscila Čan. Atlas će biti dostupan u celom svetu, a naučnici se nadaju da će unaprediti razumevanje niza bolesti, uključujući i neurodegenerativna oboljenja i rak.

Među revolucionarnim tehnologijama je i “plaćanje pomoću lica”, koju je razvila kineska start-up kompanija Face ++ za potrebe nadzora, ali i za praktičnu namenu.

Ta se tehnologija već koristi u nekoliko popularnih aplikacija. Primera radi, koristeći svoje lice moguće je obaviti prenos novca preko Alipaya, mobilne aplikaciju za plaćanje koju koristi više od 120 miliona ljudi u Kini. Nadalje, Didi, kineska verzija Ubera, koristi Face ++ kako bi putnicima omogućila potvrdu da je osoba za volanom legitimni vozač.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Izumi koji će nam izmeniti živote su i :

- Samovozeći kamioni: kamioni bez vozača koji će biti dostupni u idućih pet do deset godina;

- Praktični kvantni kompjuteri: računari neverovatne snage koji će biti dostupni za četiri-pet godina;

- Selfie 360 stepeni: jeftine kamere koje otvaraju novu eru u fotografiji, a dostupne su već sada;

- Vruće solarne ćelije: novi solarni uređaji mogli bi stvarati jeftinu energiju u idućih 10 do 15 godina;

- Podržano učenje: mašine same uče kako bolje da obavljaju zadatke eliminišući tako potrebu za programerom;

- Botnet stvari: mreža računara, često pod kontrolom jednog kontrolnog poslužitelja, u koje su ubačeni automatizovani programi za ostvarivanje određenih zadataka.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA