Osmehom ćemo kontrolisati pametne telefone: Revolucionarne slušalice će nam to omogućiti

- Slušalice su još uvek u fazi razvoja, ali neke jednostavne radnje, kao što je javljanje na telefon, bi uskoro mogle da se urade određenim facijalnim ekspresijama - izjavio je Denis Maties, jedan od naučnika koji radi na ovom projektu

  • 0

Naučnici sa Frojnhofer instituta za istraživanje kompjuterske grafike razvili su slušalice koje mogu da detetkuju facijalne ekspresije, a potom ih "prevedu" u komande za kontrolisanje smartfona.

 

Moći ćete da telefonirate samo pomoću prsta, a cena za to je smešna!

 

Slušalice su opremljene uređajem koji može da detektuje električna polja, piše "Daily Mail".

 

Istraživači sa pomenutog instituta smatraju da bi njihova nova tehnologija naročito mogla da bude korisna osobama koje ne mogu da pomeraju ruke, ali i da ohrabri ljude da ne koriste telefone dok voze.

 

Ove pametne slušalice nazvane su EarFieldSensing (EarFS). Kad god se neko nasmeje, namigne ili pomeri glavu, mišići u uhu se takođe pomeraju, što deformiše slušalicu i stvara značajne promene na njenom električnom polju, koje se potom mogu mapirati da odgovoraju određenom pokretu.

 

- Slušalice su još uvek u fazi razvoja, ali neke jednostavne radnje, kao što je javljanje na telefon, bi uskoro mogle da se urade određenim facijalnim ekspresijama - izjavio je Denis Maties, jedan od naučnika koji radi na ovom projektu.

 

Sistem nemačkih naučnika može da detektuje pet različitih ekspresija: osmeh, okretanje glavu u desno, namigivanje, otvaranje usta i izgovaranje zvuka "shhh". Slušalice detektuju pokrete sa 90 odsto tačnosti.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA