≫ 

Tražite posao? Spremite se za ove trikove HR menadžera

Kako bismo vam pomogli da se opustite u ovoj komunikaciji, razgovarali smo s menadžerima ljudskih resursa, koji su nam otkrili nekoliko tajni u vezi s tim kako proveravaju kandidate s kojima razgovaraju

  • 1

Potraga za poslom može da bude izuzetno mukotrpan proces. Čeka vas mnogo posla, od sređivanja poslovne biografije, preko traženja fotografije koja izgleda dovoljno ozbiljno da biste je mogli staviti na svoj profil na LinkedInu, pa sve do slanja nebrojenih motivacionih pisama.

 

Nije jednostavno čak ni kada vam zazvoni telefon i pozovu vas na prvi razgovor, jer tada počinjete da osećate tremu i niste više sigurni ni u šta što govorite. Uvek vam se čini da su vaši potencijalni poslodavci na korak ispred vas i to vas čini nervoznim i nesigurnim.

 

Kako bismo vam pomogli da se opustite u ovoj komunikaciji, razgovarali smo s menadžerima ljudskih resursa, koji su nam otkrili nekoliko tajni u vezi s tim kako proveravaju kandidate s kojima razgovaraju.

 

Ozbiljno, istorijsko istraživanje kandidata

 

Stavite se u ulogu poslodavca – neko nov bi trebalo da počne da radi za vas, a ne znate baš ništa o njemu. Kako možete da budete sigurni da je data osoba dovoljno pouzdana i da možete da joj poverite svoje poslove? Samo ako uradite detaljno istraživanje!

 

Zato budite oprezni kada postavljate slike iz noćnog provoda na svoje društvene mreže ili pišete nelogičnosti na profilu na LinkedInu – neko će to sigurno gledati, pre ili posle zaposlenja, a to vas onda može dovesti u situaciju da budete pod lupom. Budite profesionalni u svim aspektima svog života.

 

Ponude koje dobijete uvek se mogu povećati

 

Menadžeri za ljudske resurse koji razgovaraju s vama tokom intervjua uvek će vam ponuditi neku bazičnu platu na koju možete da računate. Ono što je najčešći ishod jeste da kandidati uglavnom uzmu to što im se nudi i ne razmišljaju više o ponudi. Međutim, svaka ponuda koju budete dobili može se bar malo proširiti.

 

Nemojte da se uplašite i povučete, već hrabro izgovorite sumu za koju smatrate da vam sleduje i da ste je zaslužili. Uostalom, šta je najgore što može da se desi? Da vam smanje cenu? I dalje je bolje nego da ne dobijete posao.

 

Foto: Profimedia, CandyBox

Foto: Profimedia, CandyBox

 

Zašto ste napustili prethodni posao?

 

Ne pokušavajte da slažete, jer je poslovni svet toliko mali da se za vaš otkaz verovatno saznalo i pre nego što ste ga dali. Ako ste imali loše iskustvo na prethodnom radnom mestu, nemojte otkrivati detalje, ali nemojte ni lagati o tome.

 

Nekada je dovoljno reći: „Nismo uspeli da postignemo sporazum u vezi s načinom realizacije projekta” i to je sasvim u redu. Takođe, ukoliko ste dobili otkaz, ne trudite se da to sakrijete, već objasnite zašto smatrate da ste naučili nešto dobro iz svega toga. Verujte u sebe i ne pokušavajte da prikrijete istinu, jer je nemoguće tako dugo kriti tajnu, posebno ako taj posao i dobijete.

 

Znate li nešto o kompaniji u kojoj želite da se zaposlite?

 

Gotovo svaki kandidat će sprovesti istraživanje i reći najosnovnije činjenice koje je pronašao na stranici „O nama” na web sajtu date kompanije. Međutim, ako ste zaista zainteresovani za poziciju, morate se malo više potruditi i podeliti neka svoja zapažanja, osvrt na urađene projekte ili možda čak i konstruktivnu kritiku poteza kompanije koji su dostupni javnosti.  Ako na sve to date i svoj predlog kako je to moglo biti rešeno, smatrajte da ste dobili posao.

 

I HR menadžeri su ljudi kao i vi, i oni su bili u istim tim stolicama u kojima vi sedite i čekate da vam postave naredno pitanje. Ako sednete na njihovo mesto, shvatićete da je to zapravo prirodan proces selekcije koji se zasniva samo na vašim odgovorima i stavu. S druge strane, možete i sami započeti karijeru u HR-u tako što ćete upisati menadžment ljudskih resursa i postaviti se u tu fotelju s druge strane stola. To bi vas sigurno poštedelo mnogo stresa, a i imali biste priliku da i sami olakšate položaj budućim potencijalnim kandidatima.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA