Ovo je škola u kojoj je profesor učenikov najbolji prijatelj

U ovoj školi se uči uz pomoć najsavremenijih uređaja, profesori su učenicima najbolji prijatelji, a časovi se ne održavaju samo unutar “zidova škole”

  • 0

Često smo svedoci istinitosti poslovice da su “deca ogledalo roditelja”, ali ona su takođe odraz svojih učitelja, nastavnika i profesora. Upravo se ovim vode profesori najmodernije Kembridž gimnazije u Srbiji, Savremene gimnazije, koji svakodnevno unapređuju svoj odnos sa učenicima.

U ovoj školi se uči uz pomoć najsavremenijih uređaja, profesori su učenicima najbolji prijatelji, a časovi se ne održavaju samo unutar “zidova škole”. Da se trud na kraju uvek isplati, dokazali su i profesori Savremene gimnazije, koji u modernom okruženju svakodnevno učenicima olakšavaju srednjoškolsko obrazovanje. Takvim pristupom, Savremena se našla i na uglednom sajtu Univerziteta u Kembridžu. Ali, šta to ovu školu čini stvarno drugačijom?

Moderna tehnologija u nastavi

Iako predaje nauku o prošlosti, profesorka istorije Sanja Bogdanović istorijske ličnosti i događaje oživljava uz pomoć novih tehnologija, koristeći interaktivnu tablu i sto, Amazon Echo, Samsung Gear VR i druge savremene uređaje.

– Kada na slikovit način objasnite kako su najpoznatije istorijske ličnosti donele najvažnije odluke, učenici se mnogo više zainteresuju za gradivo – ističe profesorka, kojoj je jedini cilj da gimnazijalci sa njenih časova izađu sa bogatijim znanjem.

Foto: Promo Foto: Promo

Da su joj časovi kod profesorke Sanje među omiljenima, rekla nam je i gimnazijalka Iva Radunović.

– Učenje istorije u Savremenoj nikada nije dosadno – otkrila nam je Iva, i u žurbi na sledeći čas dodala: – I napišite da profesorka uvek ima razumevanja kada smo nespremni, ali nam nikada ne dopušta da budemo neradnici.

Drugarstvo umesto odnosa profesor – učenik

Kreativan pristup časovima nema samo profesorka istorije, u šta smo se uverili nekoliko učionica dalje, u kabinetu za matematiku. Na časovima profesora Bojana Milanovića, koji “od srede uvek okreće novi list”, učenici se ne plaše da pogreše, jer on svaku “omašku” okreće na šalu.

– Profesor nas stalno podseća da možemo više – kaže Jelisaveta, dok njena drugarica Ana dodaje da su joj najbolji časovi matematike oni koje prate taktovi njenih omiljenih pesama, jer relaksirajuće okruženje utiče na bolje rezultate.

Foto: Promo Foto: Promo

Iako je tokom studija radio u domaćim i stranim kompanijama, a nakon toga i u Šestoj beogradskoj gimnaziji, profesor Milanović izdvaja rad u Savremenoj kao poseban, a za odnos sa učenicima ima samo reči hvale.

– Moja uloga u njihovom razvoju je da budem osoba na koju se mogu ugledati – kaže Bojan. A gimnazijalci to prepoznaju, pa tako svog školskog prijatelja ne oslovljavaju sa “profesore”, već, nećete verovati, sa – “Mićko”.

Dvojezična nastava kao propusnica za internacionalne fakultete

Savremena gimnazija, pored plana i programa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za bilingvalnu nastavu, radi i po planu i programu Univerziteta u Kembridžu. Baš ovaj, međunarodno priznat univerzitet, izdvojio je Savremenu kao primer dobre prakse u obrazovanju među tri jedinstvene svetske studije slučaja. Za to je posebno zaslužna mlada profesorka globalnih perspektiva Ljubica Krstić.

– Tokom diskusija na engleskom, učenici razvijaju svoje jezičke kompetencije, povezuju različita znanja i kritički ispituju teme, čime istovremeno razvijaju različite veštine. A sve to je mnogo lakše uz trunku mašte – kaže Ljubica, koja ističe da je ovakav način učenja pravi izazov u poređenju sa tradicionalnom nastavom kakvu je ona imala kada je bila učenik.

Foto: Promo/Savremena gimnazija Foto: Promo/Savremena gimnazija

Baš ovakvi časovi daju veliku prednost bilingvalnoj nastavi – ističe Ljubica, koja u Savremenoj gimnaziji, osim globalnih perspektiva, predaje i engleski jezik.

I učenje i zabava

Pored školskih obaveza, savremeni gimnazijalci i u slobodno vreme mogu da uživaju u moderno opremljenim prostorijama. Profesorku Anu Tadić zatekli smo na radionici “Između magije i hemije” kako sa učenicima pravi “Duha iz boce”.

– Trudim se da izgradim fer odnos sa njima, pa imam vremena i za šalu i za ozbiljne razgovore – kaže Ana, koja je mentor mnogim gimnazijalcima.

Deca – večita inspiracija, roditelji – večiti učitelji

Direktorka škole Svetlana Belić Malinić pruža veliku podršku učenicima i profesorima u Savremenoj gimnaziji i podstiče ih da postižu vrhunske rezultate. Nakon što je diplomirala Engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Beogradu, Svetlana je svoje usavršavanje nastavila na Univerzitetu u Kembridžu i Londonu, gde se posvetila proučavanju koncepta kreativne nastave, koji je kasnije prenela u Savremenu gimnaziju.

Foto: Promo Foto: Promo

– Uloga roditelja u obrazovanju dece je veoma važna. U prijatnoj, porodičnoj atmosferi u Savremenoj gimnaziji trudimo se da učenicima budemo i profesori i roditelji istovremeno – ističe direktorka škole, koja svakog učenika ponaosob odlično poznaje. Nije retkost da i učenici i roditelji u njoj pronalaze najsigurniji oslonac, zbog čega su njena vrata uvek širom otvorena svima. Baš kao i vrata Savremene gimnazije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA