Kažite dragička: Otkrivamo vam kako su nastale omiljene izreke!

Da ne bismo išli od Kulina bana, odmah prelazimo na objašnjenje porekla nekih od popularnih izreka koje rado koristimo i koje su obogatile srpski jezik

  • 0

U našem jeziku ima mnogo fraza kojima se svakodnevno služimo kako bismo što slikovitije objasnili neku pojavu ili situaciju. Međutim, vrlo često ne znamo odakle su ti izrazi potekli. Većina ima svoje objašnjenje u narodnim običajima, predanjima i verovanjima, ali i u istorijskim događajima, religiji ili mitologiji.

Da ne bismo išli od Kulina bana, odmah prelazimo na objašnjenje porekla nekih od popularnih izreka koje rado koristimo i koje su obogatile srpski jezik.

Kaži dragička!

Koliko ste puta do sada čuli: „Kaži dragička”? Naravno, prvo što pomislite kada čujete ovaj izraz jeste da ćete saznati neku lepu vesti ili da će vas neko obradovati. Ali znate li zašto se tako kaže?

Foto-ilustracija: Foter/CEBImagery.com Foto-ilustracija: Foter/CEBImagery.com

Smatra se da je reč „dragička” izvedena od drage vesti, ali postoji i jedna urbana legenda. Priča se da je u Beogradu nekada živela izvesna gospođa Dragić. Ne znamo čime se bavila, gde je tačno stanovala, ni kako je izgledala, ali je danas veoma često pominjemo.

Upravo je ova gospođa bila vesnik nekog iznenađenja. Naime, gospođa Dragić je uvek znala najsvežije vesti iz privatnog života poznatih Beograđana, a svoju slavu je stekla prepričavanjem tih pikanterija. Upravo zato je postalo popularno da kada neko želi da ispriča neki trač kaže: „Kaži Dragićka”, a onaj ko kaže „Dragićka” daje znak da želi da čuje najnovije vesti. S vremenom je „Ć” prešlo u „Č” zbog promene akcenta, pa je Dragićka postala „dragička”, ali je i značenje promenjeno – ovime više ne želimo da nagovestimo trač, već neku dobru vest.

Nemoj da mi pričaš od Kulina bana!

Sigurno je svako od vas mnogo puta upotrebio izraz „od Kulina bana”. Verovali ili ne, ova izreka potiče još iz 12. veka, kada je bosanskom srednjovekovnom državom vladao ban Kulin, a u originalu idiom glasi: „Od Kulina bana i dobrijeh dana".

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Istoričari su se u početku našli u nedoumici u pokušaju da odgonetnu značenje ove izreke, ali su onda objašnjenje pronašli u Povelji Kulina bana, najstarijem ćiriličnom dokumentu bosanskih vladara, koji je izdat Dubrovčanima 1189. godine. Poveljom je Kulin ban Dubrovčanima jemčio slobodu trgovine bez uobičajenih carina. Kada su Dubrovčani izgubili ovu povlasticu, kao nostalgično sećanje na zlatno doba, nastala je izreka „Od Kulina bana i dobrijeh dana”, a mi i devet vekova kasnije koristimo ovaj izraz.

Koštalo je kao Svetog Petra kajgana!

Kada nešto mnogo platimo, kažemo da nas je koštalo kao Svetog Petra kajgana. Postoje dva tumačenja o poreklu ove izreke. Jedno kaže da je nastala po narodnoj priči „Skupa kajgana Svetog Petra”, koju je zapisao Jovan Jovanović Zmaj, dok po drugoj verziji potiče od jedne grčke poslovice. Ako želite da saznate zanimljivu priču o nastanku ove fraze, pogledajte video-materijal u nastavku – Obrazovna televizija eduTV je posvetila jednu epizodu emisije „Edukacija” ovoj temi.

Učenje i zabava uz TV program – moguće je!

Foto: Promo Foto: Promo

Obrazovna televizija eduTV istražuje brojne zanimljive teme i daje odgovore na najrazličitija pitanja. Program je namenjen svim generacijama i predstavlja odličan način da naučite nove stvari, a u isto vreme se i dobro zabavite.

eduTV pruža jedinstveno iskustvo gledanja televizije. Osim preko 25 kablovskih operatera, sadržaje možete gledati i preko eduTV Android aplikacije, koja je dostupna besplatno na Google Play Storeu. Misija Obrazovne televizije je da širi znanja i motiviše na uspeh. Budite uz eduTV!

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA