Dečak (14) stvorio kompjuterski virus da bi bio faca i objavio ga na internetu: Nije očekivao da će mu policija zakucati na vrata

Ovo hapšenje je prvo takve vrste u Japanu

  • 0

Vlasti Japana su u Osaki privele dečaka (14) zbog sumnje da je stvarao i širio "ransomware" zljoćudne softvere (virusi koji zaključaju uređaj i podatke i traže otkupninu od vlasnika kako bi mogao da ih ponovo otključa).

Ako skidate titlove za filmove sa interneta, morate odmah ovo uraditi da vas ne bi hakovali!

Ovo hapšenje je prvo takve vrste u Japanu.

"Ransomware" sam po sebi postoji već godinama, ali u poslednje vreme sve češće se koristi za napade na organizacije i javne službe širom sveta.

Hapšenje u Japanu povezano je sa stvaranjem virusa kojeg je učenik trećeg razreda srednje škole stvorio i postavio na internet, tvrde japanski mediji.

Student, koji je priznao krivicu, kombinovao je besplatni softver za enkripciju kako bi stvorio vlastiti "ransomware" koji je "uploadovao" na stranu internet stranicu gde je čak učio ljude kako da ga skinu, aktiviraju i iskoristite za zaradu.

Tinejdžer je reklamirao stranicu putem društvenih medija uključujući Twitter govoreći korisnicima da je "napravio ransomware koji svi mogu da koriste".

Japanska policija tvrdi kako je tinejdžerov "ransomware" preuzet oko 100 puta. Vlasti nisu otkrile identitet počinitelja, ali su potvrdile da mu je trebalo oko tri dana da stvori "ransomware" koristeći vlastiti računar.

Počinitelj je potvrdio vlastima da je sam naučio da programira i da je "ransomware" stvorio iz znatiželje i želje za slavom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA