Ovo su četiri sigurna znaka da je virus napao vaš računar

Postoje načini koji će vam pomoći da prepoznate i rešite problem na koji ste naišli. Zato ćemo vam dati nekoliko saveta kako možete da budete sigurni da je neki virus ušao u vaš sistem

  • 0

Nije uvek jednostavno ustanoviti da li je vaš računar zaražen virusom ili nije. Nekada su problemi na koje nailazite krajnje beznačajni ili ne primećujete promene u radu vašeg sistema, a ipak neko sa strane uspeva da izvuče vaše podatke i koristi ih za sopstvene interese. Maliciozni sofveri koji mogu napasti vaš softver toliko su sofisticirani da se često dešava da ih čak ni antivirusni programi ne prepoznaju.

Ali to nije razlog da očajavate. Postoje načini koji će vam pomoći da prepoznate i rešite problem na koji ste naišli. Zato ćemo vam dati nekoliko saveta kako možete da budete sigurni da je neki virus ušao u vaš sistem.

Iznenadno usporavanje

Ukoliko primetite da vam kompjuter iznenada radi daleko sporije nego ranije, to je jedan od sigurnih znakova da nešto nije u redu. To ćete najpre uvideti prilikom pretraživanja interneta (iako u tim slučajevima problem može da bude i slaba internet-konekcija), prebacivanja fajlova s diska ili prenosivog uređaja na vaš računar ili prilikom uključivanja.

Ako je vašem sistemu potrebno više vremena nego inače da se podigne, možda bi bilo dobro da temeljno pretresete svoja dokumenta, istoriju pretrage i sve što ste u poslednje vreme preuzeli s interneta i da pokušate da pronađete problem.

Plavi ekran smrti

Sindrom BSOD, odnosno Blue Screen Of Death, prikaz plavog ekrana smrti računara, svakako je nešto što niko ne želi da upozna. Međutim, svima nam se bar nekada desilo da sistem padne i pojavi nam se plavi ekran koji odbrojava određene procente. Jasno je da je reč o problemu koji može ozbiljno da ošteti vaš računar i zato, ako se ovo desi više od dva puta uzastopno, morate što pre da ustanovite o čemu se radi kako biste mogli da izlečite programe na kojima radite.

Prozori koji iskaču

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Verovatno znate na šta mislimo: na internetu ste i odjednom se pred vama pojavi prozor s nekom reklamom. Ukoliko vam se to često dešava, velika je verovatnoća da je neki od mnogobrojnih malicioznih virusa napao vaš računar. On dozvoljava različitim promotivnim sadržajima da se provuku i inficiraju dokumenta na kojima ste radili.

Pokušajte da se setite da li ste instalirali nešto sumnjivog porekla, pa to zatim izbrišite. U slučaju da napadi postanu intenzivniji, samo smireno isključite prozor po prozor i vodite računa o tome da ne kliknete negde u njegovim okvirima, kako ne biste instalirali još nešto sumnjivog porekla.

Nailazite na prečice koje niste vi postavili

Postoji virus koji je ljudima poznatiji kao „virus prečica”. On se najčešće manifestuje tako što vam se pojavljuju sumnjive prečice u sistemu. On može ozbiljno oštetiti vaš računar, pa zato dobro ispitajte o čemu se radi i da li ste možda vi ili neko poznat ko koristi vaš računar postavili tu ikonicu koja vam izgleda kao višak.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ako ste ipak sigurni da niste, onda iskoristite antivirusni program ili natimalver, koji ovakvu vrstu virusa može prepoznati i eliminisati s vašeg računara, bez trajnih posledica. Važno je samo da na vreme reagujete i izbegnete svaku priliku da na tu konkretnu prečicu kliknete i otvorite je.

Morate stalno osluškivati svoj računar kako biste ustanovili šta s njim nije u redu i zašto se neobično ponaša. Ako ga koristite svakodnevno, neće vam biti teško da primetite da se nešto dešava. Bilo da je reč o usporavanju, neobičnim upozorenjima ili generalno lošem stanju i nepouzdanosti sistema, primetićete to samo ako budete obratili pažnju.

Za početak, ukoliko se plašite nepredviđenih problema, instalirajte dobar sistem zaštite koji će umesto vas brinuti o sigurnosti vašeg sistema. S druge strane, ako, kao i mnogi, nemate poverenja u antivirusne programe, onda upišite programiranje i naučite kako virusi funkcionišu i kako da se najbolje zaštitite. Ili sami kreirajte platformu koja će obezbediti siguran rad na računaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA