20 nepoznatih činjenica o slavnim izumima (3. deo)

Da li ste znali da je farmaceutski gigant "Bajer" izumeo heroin i prvobitno ga prodavao kao lek za kašalj?

  • 1

U trećem delu naše serije koja se bavi malo poznatim činjenicama vezanim za slavne izume, ili za izume za koje svi znamo, a nikada nam nije palo na pamet da su oni “morali da budu izmišljeni”, donosimo vam još zanimljivih podataka. Verujte nam, stiže vam još iznenađenja!

11. Aparat za šećernu vunu izumeo – stomatolog

Jedna od poslastica u kojoj uživaju deca i koja istovremeno uveliko pomaže stvaranju karijesa na zubima nastala je upravo zbog čoveka čiji je posao bilo ‘spasavanje’ zuba. Naime, upravo je jedan zubar početkom 20. veka izumeo aparat za šećernu vunu.

12. Bejzbol je izmišljen u Velikoj Britaniji

Iako je reč o jednom od najpopularnijih sportova u SAD-u, stručnjaci su u pojedinim zapisima iz 18. veka  pronašli podatke da se bejzbol u Velikoj Britaniji igrao puno pre nego su Amerikanci postali nezavisni.

13. Prvi bumerang pronađen je u Poljskoj!

Bumerang je tradicionalni suvenir, oružje, ali i simbol Australije. Ili ne? Arheolozi su u Poljskoj otkrili bumerang koji je star oko 30.000 godina, dok najstariji australijski bumeranzi imaju ‘samo’ 10.000 godina.

14. Heroin kao lek za kašalj

Poznata farmaceutska kompanija "Bajer" proslavila se širom sveta nakon otkrića Aspirina, ali je malo poznato da je ta kompanija otkrila i heroin koji se prvobitno predstavljao kao lek za kašalj.

15. Pinjata je izmišljena u Kini

Tokom svojih putovanja u Kinu, Marko Polo otkrio je papirnate figure životinja koje su Kinezi ukrašavali i potom spaljivali kako bi imali sreće u narednoj godini.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rakonje

    19. januar 2012 | 21:04

    Ovo morate da pogledate jer sigurno niste znali ! Pročitajte i prva 2 dela !... http://t.co/NGmJxkH9

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA