• 3

Ako se bavite nekim od ovih poslova, za 20 godina će vas zameniti roboti!

U januaru, studija McKinsey & Company pokazala je da će 30% poslova na 60 odsto radnih mesta biti kompjuterizovano

 • 3

Stižu roboti! Ovako bi se u kratkim crtama mogao opisati strah od automatizacije koja će u budućnosti uništiti brojna radna mesta.

 

Jezivo predviđanje naučnika: Roboti će za 120 godina preuzeti sve ljudske poslove!

 

U januaru, studija McKinsey & Company pokazala je da će 30% poslova na 60 odsto radnih mesta biti kompjuterizovano, a prošle godine je glavni ekonomista Engleske banke izjavio da će 80 miliona američkih i 15 miliona britanskih poslova preuzeti roboti.

 

Sve se menja i menja se prebrzo

 

Međutim, ne smemo da zaboravimo da između tehnološke i industrijske revolucije postoje velike razlike. Tempo promena je eksponencijalno brži i dalekosežniji. Kao što je to rekao akademik  Džeri Kaplan sa Univerziteta Stanford, automatizacija je "slepa za klase".

 

Nije bitno da li radite u fabrici, kao finansijski savetnik ili profesionalno svirate flautu, automatizacija dolazi po vas.

 

Ipak, ne smemo da zaboravimo da automatizacija nije sinonim za gubitak posla. Većina istraživanja nije eksplicitna i retki ulaze u predviđanja koristeći postotke. Uglavnom se sve vrti oko toga koji su poslovi najpodložniji automatizaciji.

 

Ekonomista sa Oksforda, Karl Frej, objašnjava da većina tih poslova neće u potpunost nestati već će biti potrebno redefinisati ih.

 

- Nažalost, to značajno ne menja položaj radnika - jer za njega gotovo da i nema razlike između gubitka posla i radikalnog redefiniranja, budući da za novi posao neće biti adekvatno pripremljen.

 

Profesor Ričard Suskind, autor knjige "The Future of the Professions and Tomorrow’s Lawyers" objašnjava da advokati u današnje vreme možda ne razvijaju sisteme koji će nuditi određene pravne savete, ali advokati u 2025. će to morati da učine. To će se i dalje nazivati pravom, ali podrazumevaće neke druge poslove.

 

Koji su poslovi najugroženiji?

 

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

 

Martin Ford, futurista i autor knjige "Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future" objašnjava da su najugroženiji rutinski, repetitivni i predvidljivi poslovi.

 

Primera radi, telemarketeri rade rutinski posao i postoji 99% verovatnoća da će posao u budućnosti biti automatizovan. Štaviše, već danas postoji veliki broj tzv. "robo-poziva" koji su u ovom trenutku možda iritantni, ali postaće daleko kvalitetniji. Isto važi i za pripremanje poreskih prijava. H&R Block, jedna od najvećih kompanija koje pružaju ovu uslugu, koristi Watson, IBM-ovu platformu koja ovaj posao odrađuje umesto ljudi.

 

Roboti će preuzeti i neke repetitivne zadatke i u pravu, pa će se raznorazni upravni referenti i pravni asistenti naći u problemima jer postoji 94-postotna verovatnoća da će njihove poslove kompjuterizovati. Neka istraživanja pokazuju da bi u narednih 20 godina moglo da nestane više 100.000 poslova u pravnom sektoru.

 

Bolja situacija ne čeka ni blagajnice, taksiste niti kuvare u restoranima brze hrane, a tu govorimo o 81-postotnoj ili čak većoj verovatnoći da će njihove poslove preuzeti roboti kao, recimo, Flippy, kuhinjski asistent koji već okreće pljeskavice u nizu restorana CaliBurgera.

 

Da li je iko siguran?

 

Foto: Tanjug/AP/Paramount Pictures

Foto: Tanjug/AP/Paramount Pictures

 

Sigurni su poslovi koji uključuju kreativnost, a to su umetnici, naučnici ili pojedinci koji razvijaju nove poslovne strategije.

 

Poslovi koji su takođe sigurniji od drugih su oni koji uključuju složene odnose s ljudima. Primera radi, medicinske sestre ili zaposleni u poslovnom svetu koji moraju da razviju bliske odnose s klijentima.

 

Tu su i nepredvidivi poslovi kao što su, na primeri, vodoinstalateri koji se moraju brzo pojaviti na različitim lokacijama.

 

Terapeuti, savetnici mehaničara, instalateri, majstori ili zaposleni u zdravstvu takođe su prilično sigurni. Barem u narednih 20 godina, jer za deset godina mogli bismo da pevamo drugu pesmu. Najoptimističnija poruka koju možemo reći jeste da ne smemo umanjivati koliko će se računari menjati i kako će se to reflektovati na određena zanimanja.

 

Kako se pripremiti?

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Ukratko, najkraći odgovor je diversifikacija. Najbolja strategija je razviti niz različitih, ali u određenoj meri srodnih veština koje će vas učiniti nezamenjivim na određenom radnom mestu.

 

Moraćemo da postanemo agilni što je više moguće i da imamo niz talenata kako bismo u istom trenutku mogli da imamo sedam ili osam različitih poslova, a kao što to kaže futuristkinja Fejt Popkorn, prosečna odrasla osoba će u isto vreme raditi ne za jednu već nekoliko velikih korporacija.

 

- Nalazimo se usred velike promene koja će uticati na sve nivoe društva - upozorava Popkornova koja je uspešno predvidela mnoge promene. Nažalost, ni ona nije preterano optimistična već zaključuje: "Sve ovo tera vas da popijete još malo tekile".

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ja ti

  29. jun 2017 | 01:07

  Lepo ali,ko ce placati I kupovati sve to sto se proizvede,roboti sigurno nece a ljudi bez posla tesko...

  21
  1

  Podelite komentar

 • Pfc

  29. jun 2017 | 01:16

  Najbolja varijanta je 3 svijetski pa bolje i ne postojat nego sa robotima gradit buducnost.

  9
  2

  Podelite komentar

 • Eh

  29. jun 2017 | 08:45

  Doci ce i njima kraj...pa da vidim ko ce onda radititi?

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok