Evo šta bi trebalo da uradite da biste dobili posao web developera

Kreiranje vašeg portfolija je prvo što bi trebalo da uradite ako želite da dobijete posao programera

  • 1

Odlučili ste da postanete web developer? Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći na tom putu.

1. Izgradite svoj sajt sa portfoliom

Kreiranje vašeg portfolija je prvo što bi trebalo da uradite ako želite da dobijete posao programera.

Kao predavač na platformi „Skillcrush“, tehnički konsultant Di Kapila kaže: „Kada zapošljavam mlade programere, tražim impresivan portfolio."

Vaš portfolio je prva stvar koju će potencijalni poslodavci pogledati kada razmišljaju o tome da li da vas zaposle, tako da vaš portfolio mora da bude pravi odraz vaših veština i vas samih.

Šta treba da se nalazi u  tom portfoliju objasnićemo u sledećem koraku, ali pre nego što počnete da ga ispunjavate, morate da napišete kôd i pokrenete ga na internetu.

2. Popunite svoj portfolio projektima

Sada, kada ste izgradili sopstveni sajt, vreme je za popunjavanje. Naravno da ćete uključiti svaki rad koji ste uradili za kompanije ili klijente (uz njihovu dozvolu), ali šta ako ste na početku karijere?

Čak i ako ste tek naučili da pišete kodove i iza sebe nemate realnih projekata, nema razloga za brigu. Ispunite svoj portfolio projektima koje ste radili tokom školovanja. Dodajte aplikacije na kojima ste učili da programirate ili projekte koje ste radili grupno u školi.

3. Radite projekte kao frilenser

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Odličan način da dođete do projekata za svoj portfolio jeste da počnete da radite kao frilenser. To će vam pružiti priliku da izgradite iskustvo i da zaradite novac, a istovremeno vam pomoći da svom portfoliju date određenu „težinu“.

Projekti ne moraju da budu veliki. Počnite na malom projektu. Primera radi, ponudite lokalnom restoranu ili prodavnici da ponovo uradite navigaciju za njihovu web stranicu ako ste otkrili da ona koju imaju nije dobra. Ili besplatno kreirajte HTML njuzleter za lokalnu dobrotvornu organizaciju.

Razmislite o tome da i sami uradite nešto u dobrotvorne svrhe ili pro bono. Humanitarni i volonterski rad će biti odličan dodatak vašem portfoliju, a takav rad će vam se isplatiti na drugi način: steći ćete iskustvo, postaćete veštiji u poslu, doći ćete do nekih novih kontakata i potencijalnih poslodavaca. U svakom slučaju, vaše šanse za zaposlenje će se povećati.

4. Unesite svoj kôd na GITHUB

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Github je industrijski standard za kontrolu verzija, tako da mnoge kompanije žele da znaju da već znate kako da koristite ovaj alat. Da to dokažete i ujedno pokažete svoj najbolji kôd, možete da kreirate svoj nalog na Githubu, koji ćete koristiti kao „skladište“ za svoje projekte.

Nakon što ga kreirate i podesite, pokušajte redovno da doprinosite svom Github nalogu da biste pokazali da ste dosledno radili na svojim veštinama. Čak i ako se radi samo o „zamišljenim" projektima, održavajte svoj kôd čist i organizovan. Uključite jasnu i konciznu dokumentaciju, tako da poslodavci znaju da ćete moći da bez problema pređete na programiranje u njihovim timovima i na njihovim projektima.

5. Doprinesite „open source“ projektima

Ako je veći deo vašeg posla bio vezan za individualni rad, možete da poboljšate svoj timski rad tako što ćete se uključiti u projekte otvorenog koda ili „open source“ projekte. „Open source“ je termin koji se koristi za izvorne kodove koji su javno dostupni i svi programeri mogu da ih promene.

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Postoji neverovatno veliki spektar projekata otvorenog koda, uključujući poznate, kao što su Rubi on Rails, Linux, MySQL i veliki broj JavaScript okvira. Učestvovanjem u projektima otvorenog koda ćete:

- ojačati vaše programerske veštine,

steći praktično iskustvo u radu sa timovima i na projektima i

- proširiti vašu bazu kontakata i povezati se sa drugim programerima.

Da pretražujete projekte otvorenog koda svih vrsta i veličina možete na „Explore GitHub“. A kada nađete projekat koji vas interesuje i istražite ga, ne bojte se da se priključite i pomognete!

Kako početi?

Neki laki prvi koraci koje možete preduzeti su izveštavanje o greškama, pomoć u određivanju prioriteta problema, beta testiranje, rad na projektima web sajta ili poboljšanje dokumentacije.

Dobra vest je da danas još tokom školovanja možete da steknete određeno iskustvo i radite na projektima kojima ćete ispuniti vaš portfolio. Tako na ITAcademy možete da usavršite praktično znanje putem programa LINK programming Factory, koji vam pruža priliku da radite na realnim projektima i steknete reference koje će impresionirati svakog poslodavca. Više o tome možete da saznate na ovoj stranici.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA