"Kjuriositi" poslao sa Marsa svoje prve fotografije u boji

Robot je tek nedavno podigao svoj centralni stub na kome se nalazi kvalitetnija 34-mm kamera koja će naučnicima NASA omogućiti bolji pogled na okolinu

  • 1

Svemirsko vozilo "Kjuriositi" američke svemirske agencije NASA večeras je sa Marsa poslalo prvu panoramsku fotografiju u boji kratera Gejl u koji se ta sonda spustila.

Od sletanja na Mars u nedelju uveče sonda je na Zemlju poslala samo nekoliko fotografija, ali do sada crno-belih i slabije rezolucije, kao i jedan video-snimak slabijeg kvaliteta koji prikazuje poslednjih nekoliko minuta operacije spuštanja svemirskog robota.

Robot je tek nedavno podigao svoj centralni stub na kome se nalazi kvalitetnija 34-mm kamera koja će naučnicima NASA omogućiti bolji pogled na okolinu.

"Kjuriositi" se nalazi na dvogodišnjoj misiji na Marsu tokom koje treba da slika okolinu i prikuplja i analizira uzorke tla kako bi se ustanovilo da li su u krateru Gejl nekada postojali uslovi za razvoj mikroskopskih organizama.

(Telegraf.rs / Tanjug / foto: Nasa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mars

    10. avgust 2012 | 01:48

    Interesantno je da je poslednja ljudska misija na mesec sletela davne sedamdeset druge godine. Teorije zavere kažu da su ameri šeset devete snimili sletanje na mesec u pustinji u Koloradu. Neka naučna otkrića, ali pre svega teorije Stivena Hokinga su toliko izvan mašte prosečnog čoveka, da to ostavlja dovoljno mesta za maštu, ali i za novinarski istraživački rad. zar ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA