KOMP NA VODU: Rusi 1936. napravili savršeni ekološki računar!

Nivo vode u određenim cevima je davao odgovor, dok je prilagođavanje slavina i utikača menjalo promenljive

  • 0

U danima pre Intela, Epla i Gugla, računarstvo je bilo mnogo tradicionalnije. Pričamo o polugama, zupčanicima, kilometarskim kablovima i drugim mehanizmima koji su mogli sve da automatizuju računajući operacije svako na sebi specifičan način.

Vladimir Lukjanov, ruski naučnik, otišao je malo dalje - on je napravio kompjuter koji je radio na vodu.

Napravljen 1936. godine, ovaj računar je bio prvi koji je mogao da reši parcijalne diferencijalne jednačine, fundamentalni problem koji svako ko je učio matematiku, fiziku ili inženjerstvo zna koliki je to problem rešiti. Da bi došao do rešenja, Lukjanov je međusobno povezao niz staklenih cevi ispunjenih vodom. Nivo vode u određenim cevima je davao odgovor, dok je prilagođavanje slavina i utikača menjalo promenljive.

Naprava je služila za rešavanje problema u vezi sa pukotinama u betonu, ali je inspirisala druge izume i aplikacije, koji su tu istu tehnologiju koristili u poljima kao što su geologija, fizika, metalurgija i raketni inženjering.

Nije loše za "fensi" postavljene cevi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA