Pet najboljih bukmark alata

Veb i brauzeri evoluiraju ekstremno brzo, ali postoji jedno svojstvo za surfovanje internetom koje je izdržalo "zub vremena" - bukmarksi

  • 0

Ako vam "obeleživači" služe kao jednostavne prečice ka sajtovima koje najčešće posećujete ili za pamćenje sajtova kojima želite da se vratite posle nekog vremena, samo je pitanje vremena kada ćete se naći u gomili adresa koje su potpuno nesortirane i među kojima ne znate da nađete ono što vam je potrebno ili, još gore, možete ih izgubiti zbog nekog problema sa kompjuterom ili zbog neke druge nepredviđene situacije.

Pomoću ovih pet alata možete jednostavno organizovati svoje obeleživače, i izbeći opasnost od njihovog gubljenja.

"Weave" (za Fajerfoks)

"Mozila Weave" je dodatak za Fajerfoks fokusiran na unificiranje vašeg brauzing iskustva, nevezano za platformu ili lokaciju. On sinhronizuje vaše obeleživače, "bookmark toolbar", "smart location bar", tabove, brauzing istoriju i lozinke na svim Fajerfoksovima koje koristite - na vašem dekstopu, laptopu, mobilnom telefonu ili tabletu. Kao dodatak ovome, podešavanja su čuvana na Mozilinim serverima, tako da čak i ako polomite svoj laptop ili ste daleko od kuće, uvek možete pristupiti svojoj bazi obeleživača i podešavanjima brauzera.

Xmarks

Prvobitno poznat kao Foksmark, "Xmark" je više od običnog alata za upravljanje obeleživačima. On sinhronizuje vaše obeleživače, da, ali ih takođe i "šeruje", sinhronizuje profile, i u zavisnosti od toga koji brauzer koristite, moći ćete i da sinhronizujete tabove, lozinke i mobilne obeleživače. Ako ste zabrinuti za svoju privatnost i želite da svoje obeleživače i podešavanja brauzera sačuvate samo za sebe, možete napraviti i privatni "Xmarks" server na vašem sopstvenom veb serveru kako biste ceo proces zadržali pod svojom kontrolom, ali i u potpunoj sinhronizovanosti na svim svojim računarima.

Diigo

"Diigo" se razlikuje od ostalih bukmarks alata; on ne samo što vam omogućuje da sačuvate URL sajta , već i da ga obeležite, arhivirate, i podelite sve sa ljudima sa kojima želite. Čak i ako ste trenutno samo zainteresovani za bukmark servis, lepo je znati da je moguće proširiti opseg informacija koje čuvate za svaki pojedinačni obeleživač. Možete mu pristupiti putem njihovog sajta, preko tulbara za Fajerfoks i Internet Eksplorer, putem "bookmarklet"-a ili preko ekstenzije za Hrom.

Delicious

"Delicious" je društveni servis za obeleživače. Po difoltu, vaši bukmarksi na ovom servisu su javni, osim ako ne izaberete suprotno. On je fokusiran na deljenje obeleživača i angažovanje u društvenoj interakciji sa njima u vezi. Javne liste o tome šta je u trendu, i mogućnost da jednostavno delite obeleživače sa prijateljima i svima koji su zainteresovani su odlične karakterstike "Delicious"-a koji ga odvajaju od svih ostalih alata ovog tipa. Jedno od najbitnijih svojstava je organizacioni sistem baziran na tagovima. Ne postoji hijerarhija u ovom servisu za čuvanje i organizovanje, jer je sve pokrenuto od strane tagova - čuvanje, pretraživanje i organizovanje. Možete dodati obeleživač i pristupiti mu putem sajta bukmarkleta ili preko brojnih dodataka za Fajerfoks i Hrom.

Google Bookmarks 

Dok su pojedini servisi fokusirani na javno deljenje, Gugl Bukmarks je privatni alat za obeleživače sa tek ponekim javnim elementima ubačenim u opcije za one kojima su potrebni. Možete sačuvati svoje bukmarkove koristeći "Google Toolbar", izdvajajući rezultate pregledanja i pretraživanja zvezdicama koje se nalaze unutar samog Hroma. U stvari, ovo možete raditi na bilo kom brauzeru, dok god ste ulogovani na svoj Gugl nalog. Isto možete da radite i preko "Google Bookmarks bookmarklet"-a. Obeleživači su organizovani u privatne, polu-privatne ili javne liste, a možete ih koristiti za ličnu upotrebu, deljenje sa prijateljima, ili sa javnošću.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA