• 0

Najpoznatiji robot na svetu dolazi u Beograd! (VIDEO)

Na manifestaciji "Dani budućnosti: Robotika", koja će biti održana od 24. septembra do 15. oktobra u Beogradu, posetioci će moći da vide više od 25 robota, među kojima je i najnapredniji humanoidni android na svetu ASIMO iz Japana

  • 0

Na manifestaciji "Dani budućnosti: Robotika", koja će biti održana od 24. septembra do 15. oktobra u Beogradu, posetioci će moći da vide više od 25 robota, među kojima je i najnapredniji humanoidni android na svetu ASIMO iz Japana.
"Dani budućnosti" održaće se na dve lokacije - u Zadužbini Ilije M. Kolarca i u galeriji Robne kuće "Beograd".

Na konferenciji u Beogradu povodom održavanja te manifestacije novinarima je rečeno da je čovekoliki robot ASIMO, koji dolazi u Beograd, do sada gostovao u oko 30 zemalja sveta.
ASIMO je napravljen 2000. godine u kompaniji "Honda", mada je njegov razvoj prethodno trajao oko deceniju i po. Doprinos njegovom razvoju dala je Beogradska škola robotike i akademik Miomir Vukobratović, tvorac teorije tačke nula momenta (Zero Moment Point), koja se koristi za održavanje ravnoteže i hod ASIMO robota.
Organizatori manifestacije najavili su da će publika moći da vidi robote koji će vežbati, praviti zvezde i kolutove, kao i inteligentne i medicinske robote.
Sa novinarima u "Medija centru" razgovarao je humanoidni robot NAO, koji je rekao da dolazi sa Zvezdare i da igra fudbal mnogo bolje od domaćih fudbalera.
- Hteo bih da upoznam robota ASIMA i radujem se tome što on dolazi u Beograd - rekao je NAO, i dodao da je trenutno usamljen, jer je jedini robot takve vrste u Srbiji.

(I. M. / Beta)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima