STIGAO JE: Robot "Asimo", koji hoda i priča, predstavljen na "Danima budućnosti" u Beogradu (FOTO)

Naučna manifestacija "Dani budućnosti: Robotika", u okviru koje posetioci mogu da vide više od 25 robota, otvorena je u Zadužbini "Ilije M. Kolarca"

  • 0

Naučna manifestacija "Dani budućnosti: Robotika", u okviru koje posetioci mogu da vide više od 25 robota, otvorena je u Zadužbini "Ilije M. Kolarca" u Beogradu. Manifestaciju, koja traje do 15. oktobra, organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Posetiocima se predstavio i najnapredniji humanoidni robot na svetu "Asimo robot" iz Japana koji hoda, izvršava naredbe i priča.

Manifestaciju je otvorio ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, istakavši da je održavanje takvih naučnih manifestacija veoma važno, jer jer robotika značajna naučna grana koja je promovisana i u Srbiji. Obradović je dodao i da se razvoj nacionalnih ekonomija zasniva na primenjenom znanju, te da će održavanje ovakve naučne manifestacije doprineti promovisanju naučnih dodstignuća u toj oblasti.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Miodrag Popović je rekao da taj fakulet ima dugu tradiciju kada je u pitanju oblast robotike i da će ova naučna manifestacija javnosti približi tu oblast i ukazati na nove trendove.

Na manifestaciji će biti predstavljen i "Nao robot", koji je na konferenciji za novinare protekle sedmice s predstavnicima medija i organizatorima razgovarao na srpskom jeziku, a potom i otplesao jednu numeru. Organizatori su tada najavili i da će na manifestaciji učestvovati i stručnjaci iz robotike iz celog sveta, a biće predstavljen i "Ecerobot", kao i razni drugi industrijski i vojni roboti.

Festival "Dani budućnosti:Robotika" je organizovan i uz podršku međunarodne organizacije - Instituta inženjera elektrike i elektronike (IEEE), Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS).

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA