"Lenovo" najveći svetski proizvođač PC-jeva

Iza Kineza na drugom mestu dosad neprikosnoveni "HP", "Del" je na trećem mestu, a potom slede "Ejser grup" i "Asus". Isporuka personalnih računara opala za osam odsto zbog povećane prodaje "pametnih" mobilnih telefona i tablet uređaja

  • 0

Kineski "Lenovo" postao je najveći svetski proizvođač personalnih računara (PC), pokazali su podaci istraživačke kompanije "Gartner".

Američki "Hjulit-Pakard" (HP), dosadašnji lider, izgubio je u trećem tromesečju ove godine tu poziciju smanjenjem tržišnog udela.

Prema podacima "Gartnerovog" istraživanja koji se odnosi na fiksne (stone) i prenosive PC-jeve, "Lenovo" je isporučio 13,77 miliona komada tih uređaja u periodu od jula do septembra, ostvarivši tržišni udeo na svetskom nivou od 15,7 odsto, dok ih je "HP" prodao 13,55 miliona komada, što predstavlja 15,5 odsto svetskog tržišta.

Radi se o istorijskom činu, jer prvi put jedna od kineskih kompanija preuzima svetsko vođstvo.

Prema podacima IDC-a, druge istraživačke kompanije specijalizovane za "haj-tek" (visokotehnološka) tržišta, "HP" je i dalje u malom vođstvu na svetskom tržistu.

Prema podacima i "Gartnera" i IDC-a, "Del" se nalazi na trećem mestu, s tržišnim udelom od 10,5 odsto prema IDC-u i 10,8 odsto prema "Gartneru".

Potom slede "Ejser grup" i "Asus".

"Garner" i IDC su izračunali i da su svetske isporuke PC-jeva u trećem tromesečju opale za osam odsto usled konkurencije "pametnih" mobilnih telefona i tablet uređaja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA