REŠENJE ZA PROBLEME: "Mine Kafon" jeftino i veoma efikasno čisti zaostala minska polja (VIDEO)

Ovaj izum je možda napravljen od bambusa, ali može da izdrži nekoliko "udaraca" mina pre nego što bude neutralisan

  • 0

U stranu sve lepe stolice i stolovi koje su skoro predstavili studenti Dizajnerske akademije u Ajndhovenu, tu je bila i čudna sfera napravljena od dugih "bodlji" koje se završavaju sa ravnim gumenim stopalima. Ovaj objekat je sigurno estetski zanimljiv, ali on ima mnogo humaniju svrhu od tradicionalno dizajniranih projekata.

Student Masud Hasani naziva njegov izum "Mine Kafon" i on je specijalno dizajniran da čisti minska polja. Hasani je odrastao u Avganistanu gde nagazne mine postoje u velikom broju. Iako je emigrirao u Holandiju, on nije zaboravio opasnosti koje ovo nehumano oružje predstavlja. "Mine Kafon" je sposoban da očisti mine po mnogo manjoj ceni od tradicionalnih metoda, samim tim čineći ovaj veoma bitan posao moguć čak i u mnogo siromašnijim područjima kao što je njegova zemlja.

Ovaj izum se sastoji od 70 bambusovih motki, u njegovom centru postoji prosti GPS kompjuterski sistem. Uređaj je sam po sebi dovoljno lak da može sa lakoćom da se kreće po prostoru. Kada jedna od "nogu" nagazi na minu, eksplozija aktivira mapiranje na GPS sistemu i označi oblast da bi kasnije mogla da se pregleda ponovo.

Iako je sam proizvod napravljen od bambusa, on može da izdrži nekoliko "udaraca" mina pre nego što bude neutralisan. Hasani veruje da je "Mine Kafon" dovoljno jeftin da NVO organizacije i vlade ne mogu da ga smatraju skupim, holandska vojska je, sa druge strane, "preskočila" ovaj projekat jer nisu zainteresovani, ali Hasani nastavlja da ga unapređuje i nada se da će doneti neko dobro u budućnosti.

Nadamo se da će projekat zaživeti, jer u današnjem svetu ima dosta "zaostalog" oružja i uglavnom nevine žrtve nastradaju, ljudski život nema cenu i u ovaj projekat bi trebale da se uključe sve države koje su nekada bile zahvaćene ratom, kao naprimer naša zemlja i zemlje iz okruženja.

(Telegraf.rs / M.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA