NAUČNO OBJAŠNJENJE: Kako nastaje meteorska kiša

Onima među vama koji su se zapitali kako ovaj fenomen nastaje, a ujedno isključuju mogućnost da je ruska vojska raketom uništila nebeski projektil, pokušaćemo ukratno da odgovorimo na ovo pitanje

  • 1

Danas, na veliki pravoslavni praznik Sretenje (nije da to ima neke veze), snažna meteorska kiša pogodila je ruski grad Čeljabinsk, povredila preko 1.000 ljudi, oštetila preko 3.000 zgrada i lansirala ovo opskurno mesto u samu žižu medija širom sveta i svih društvenih mreža.

Nesumnjivo su se mnogi od vas zapitali, međutim, kako nastaje meteorska kiša. Ako do sada niste guglovali i saznali sami, pokušaćemo da vam ukratno odgovorimo na ovo pitanje.

Pojava meteora povezana je sa uništenjem jezgra komete, koji može biti dezintegrisan iz jednog od sledeća četiri razloga: zbog centrifugalne sile, sile plime, kolizije sa nekim drugim nebeskim telom ili sublimacije leda od koga je načinjeno jezgro komete pomoću solarne radijacije.

Roj meteorita se pojavljuje i nastavlja da se kreće orbitom koju je imala kometa od koje je nastao, i postepeno se razvlači tako da napravi rep.

Kada orbita ovog roja uđe u Zemljinu orbitu, meteoriti padaju nadole privučeni silom gravitacije, ali sagorevaju u gornjim delovima atmosfere i ostavljaju repove koje možemo da vidimo.

Brzina kojom se kreću je od 11 do 73 km na čas, a zasvetle na visini od oko 120 km. Sagorevaju pak na visini od 70.

Stručnjaci kažu da Zemlja godišnje privuče 200 miliona tona različitih meteoritskih materijala, a oko milion meteorita zasvetli svakog dana.

Ovo je, naravno, validno objašnjenje ako ovaj meteor ruska vojska nije srušila raketom.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimi

    16. februar 2013 | 00:57

    Pre bih rekao 11 do 73 km u sekundi, a ne kako ste vi napisali "na čas" !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA