Samsung razvija tehnologiju za kontrolu uređaja mislima

Prvi obavljeni testovi omogućili su kontrolu Samsungovog tableta Galaxy tab 10.1 pomoću električnih impulsa mozga

  • 0

Južnokejski elektronski gigant Samsung radi, zajedno sa grupom istraživača s Univerziteta u Teksasu, na sistemu za upravljanje tablet uređajima mislima i planira da na kraju ponudi tu tehnologiju široj javnosti.

Samsung radi na tom projektu zajedno s američkim naučnicima koji prave kacigu sa prijemnicima za EEG (elektroencefalografiju), preneli su danas francuski elektronski mediji.

Prvi obavljeni testovi omogućili su kontrolu Samsungovog tableta Galaxy tab 10.1 pomoću električnih impulsa mozga.

Ti testovi su pokazali da je pomoću misli moguće pokrenuti određenu aplikaciju, odabrati kontakt, uputiti poziv ili izabrati određenu pesmu na plejlisti.

To bi, kako smatraju u Samsungu, moglo da omogući osobama sa posebnim potrebama da koriste svoje mobilne uređaje na prilagođeniji način.

Kontrola mobilnih uređaja i računara na daljinu i mislima nije nova stvar, ali je Samsung prvi proizvođač tableta i pametnih mobilnih telefona koji se konkretno angažovao na istraživanju vezanom za tu problematiku.

Biće, svakako, potrebno više godina da južnokorejska kompanija dovoljno razvije svoju tehnologiju da bi mogla da je ponudi većem broju ljudi, ali video prikaz sistema objavljen na veb sajtu naučnog časopisa MIT TR (MIT Technology Review) obećava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA