POGLEDAJTE: 10 zanimljivih činjenica o Fejsbuku (VIDEO)

Ova društvena zemlja "krivac" je za oko 20 odsto razvoda u Americi, njeno prvobitno ime bilo je Fejsmeš, a Island je pomoću nje čak napisao novi Ustav

  • 3

Svakodnevno koristite Fejsbuk - postavljate fotografije, pišete statuse, "lajkujete" i pišete poruke. A da li ste se nekad zapitali koliko ova društvena mreža utiče na naše živote, koje je bilo prvobitno ime mreže i zašto na sajtu preovlađuje plava boja?

Predstavljamo vam deset zanimljivih činjenica o najpopularnijoj društvenoj mreži.

10. Fejsbukov interfejs je plave boje jer je Mark Zakerberg daltonista. On ne razaznaje crveno i zeleno, dok plavu boju vidi najbolje.

9. Island je napisao novi Ustav koristeći Fejsbuk. Ovo je urađeno kako bi se građani više uključili u funkcionisanje države i mogli da ulažu primedbe i sugestije.

8. Grafiti umetnik Dejv Čo, koji je oslikao zgradu sedišta Fejsbuka, upitan je da li želi da kao svoju zaradu dobije akciju. Ta akcija sada vredi 200 miliona dolara.

7. Procenjuje se da je Fejsbuk kriv za 20 odsto razvoda u Americi, dok je čak 25 odsto korisnika ostavljeno putem ove društvene mreže.

6. Prvo ime mreže bilo je Fejsmeš, da bi tek kasnije dobilo ime Fejsbuk. Sajt je kupljen za 200.000 dolara u avgustu 2005. godine.

5. Da je Fejsbuk zemlja, bio bi treća po veličini, iza Kine i Indije. Sajt ima 900 miliona aktivnih korisnika.

4. Oko 300 miliona fotografija se svakodnevno postavi na najpopularniju mrežu. Sveukupan broj fotografija prelazi 219 milijardi, što je oko 4 odsto svih slika ikad napravljenih u istoriji.

3. Oko 30 miliona naloga na Fejsbuku pripada pokojnicima. Dešavali su se i slučajevi ubistva zbog uklanjanja prijatelja sa profila.

2. Godine 2006. Kris Putnam hakovao je hiljade profila korisnika i postavio im Majspejs interfejs. Njega je angažovao Fejsbuk.

1."Burger king" imao je kampanju u kojoj je delio besplatne hamburgere ukoliko izbrišete 10 prijatelja sa Fejsbuka. Želeli su da pošalju poruku korisnicima da znaju da su manje vredni od burgera. Kampanja je brzo ukinuta.

Pogledajte video-snimak:

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    22. april 2013 | 19:35

    Kakva beda...da ti fb diktira ustav.....jadno. veliki brat u malom. A vi i dalje mislita kako su te price samo teorija zavere. Ja licno testirao fb i dokazao sebi i onima koji se bave time, sta je fb i cemu sluzi.

  • Срб

    22. april 2013 | 20:34

    Ја га хвала богу избрисао!:)

  • Radomir Djokic

    22. april 2013 | 20:38

    Da mene pitate , izgasio bi fb na neko vrijeme :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA