SIROMAH: Zakerbergova plata ubuduće $1!

Iako se time pridružio klubu direktora Silikonske doline, centra informatičke industrije u SAD, koji primaju platu od jednog dolara, Cukerberg se ovim potezom ipak nije zavetovao na siromaštvo

  • 2

Fejsbuk je potvrdio da je Mark Zakerberg, osnivač i izvršni direktor najpopularnije društvene mreže, odlučio da ubuduće prima platu od jednog dolara, a odrekao se i svih bonusa.

Iako se time pridružio klubu direktora Silikonske doline, centra informatičke industrije u SAD, koji primaju platu od jednog dolara, Zakerberg se ovim potezom ipak nije zavetovao na siromaštvo.

Kada je Fejsbuk prošle godine izašao na berzu, Zakerberg je iskoristio pravo preče kupovine i kupio gotovo za siću 60 miliona akcija, tada vrednih 2,3 milijarde dolara. Još mu i ostaje mogućnost da kupi dodatnih 60 miliona akcija 7. novembra 2014, za istu cenu od samo šest centi. Prema najnovijim podacima, Zakerbergova plata tokom prošle godine iznosila je 503.205 dolara, što je povećanje u odnosu na 2011. godinu.

Plata od jednog dolara je simbolična. Kompanije moraju da isplate nadoknadu svim svojim zaposlenima tako da besplatan rad ne dolazi u obzir, a i plata od jednog dolara svakako zvuči bolje. Od prvog dot.com buma, rad za platu od jednog dolara postao je nešto poput tradicije među izuzetno bogatim rukovodiocima čija nagrada dolazi u obliku akcija.

Na listi kluba Silikonske doline, izuzetno bogatih direktora i vlasnika kompanija koji već primaju platu po jedan dolar jer sede na gomilama novca, jesu i koosnivači Gugla: Lari Pejdž i Sergej Brin, vlasnik kompanije “Oracle” Lari Elison i kompanije “Zinga” Mark Pinkus, a do smrti je bio i osnivač Epla Stiv Džobs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA