Minijaturni krilati robot poleteo po prvi put (VIDEO)

Potencijalna upotreba ovakvih robota u budućnosti može da bude potraga i spasavanje ljudi, prismotra, praćenje stanja prirodne sredine, pa čak i zamena za prave pčele u oprašivanju useva

  • 1

Robot sa krilima veličine muve je protekle nedelje prvi put poleteo. Nazvan "Robopčela", težak je 80 miligrama i ima par krila koja mašu 120 puta u sekundi. Nakon 10 godina razvoja, ovo je prvi model koji je uspešno poleteo.

U testovima, robota koji je uzleteo, lebdeo u mestu i menjao pravac, naučnici su kontrolisali putem komandi preko žičice kojom je povezan.

Potencijalna upotreba u budućnosti može da bude potraga i spasavanje ljudi, prismotra, praćenje stanja prirodne sredine, pa čak i zamena za prave pčele u oprašivanju useva.

Ali prvo "Robopčela" treba da dobije minijaturni kompjuterski "mozak" i bateriju dovoljno malu i laku da može sa njom da leti.

Inspirasan muvama, robot ima tanana krila i "mišiće za letenje" koji su napravljeni od piezoelektričnih aktuatora, keramičkih traka koje se šire i skupljaju kada se kroz njih pusti struja.

- Muve vrše neke od najneverovatnijih akrobacija u vazduhu u prirodi i njihove sposobnosti daleko prevazilaze sposobnosti našeg robota, tako da bismo voleli bolje da razumemo njihovu biologiju i primenimo to znanje na naš rad - rekao je doktor Sojer Fuler, član tima sa Univerziteta Harvard koji je razvio robota.

U letu, uređaj troši samo 19 milivata energije, što je približno potrošnji većine insekata.

Tehnologija koja je razvijena tokom ovog projekta može da dovede do brojnih drugih inovacija, uključujući i komponente za kompleksne medicinske uređaje.

- Ovaj projekat pruža zajedničku motivaciju za brojne naučnike i inženjere da razvijaju manje baterije, efikasnije kontrolne sisteme i jače i lakše materijale - kaže profesor Robert Vud, vođa projekta.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hill

    10. maj 2013 | 13:43

    Nije tacno, gledao sam na discavery-u prije 20 dana ove nano (bee) robote...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA