SUPERMENI: Šest ljudi sa supermoćima (4. deo) (VIDEO)

Zapamtio je preko 12 hiljada knjiga, a 98 odsto događaja u svom životu može da se priseti do najsitnijih detalja: supermen uma, Kim Pik

  • 1

Mnogi od nas su u školi muku mučili da nauče napamet pesme koje je posle trebalo recitovati, a često smo i od reči do reči pokušavali da naučimo razne definicije koje su se od nas tokom školovanja tražile. Uvek smo se divili onima koji su u stanju da sa lakoćom nauče potrebnu lekciju, posebno kada se radi o nečemu što je i nama i njima potpuno neinteresantno - jer tada je najteže naučiti.

Ali Kim Pik nesumnjivo nikada nije imao taj problem. Šta više, on je do 2009. godine, kada je preminuo, savršeno memorisao 12 hiljada knjiga. Dvanaest hiljada knjiga: napamet!

Jedan od razloga što je bio u stanju da to izvede je to što je mogao da čita dve strane odjednom, po jednu stranicu sa svakim okom, pošto je to očito nešto što se može. Tvrdi se da je Pik posedovao eidetsko pamćenje (fotografsko), i mogao je da se do najsitnijeg detalja priseti 98 odsto stvari koje je ikada doživeo!

(Test: pokušajte da se prisetite 98 odsto prethodnog pasusa.)

Pikova priča je bila inspiracija za "Kišnog čoveka", ali kada je neko rekao Piku da pročita knjigu o klađenju, on je rekao da bi upotreba njegovih moći za to bila "nemoralna".

Veruje se da je Pikova neverovatna sposobnost došla od defekta koji je nastupio prilikom porođaja, što je dovelo do povećanja kapaciteta njegove memorije. Zahvaljujući tome, memorisao je ne samo onih 12 hiljada knjiga, već i sportsku statistiku za nekoliko decenija unazad.

Dovoljno je bilo da mu kažete svoj rodni grad, i on bi vam rekao sve autoputeve koji vode do njega, okrug u kome se nalazi, poštanski broj, televizijske stanice koje operišu u tom gradu, lokalnog telefonskog operatera i bilo koji značajni događaj iz istorije tog mesta.

- Ja sam možda zvezda, ali vi ste raj - navodno mu je rekao Dastin Hofman dok je istraživao za svoju rolu u "Kišnom čoveku".

Ipak, možda je najimpresivnije od svega to što on nikada nije želeo da zaradi na svom daru, i nikada nije: najveću radost je nalazio u upoznavanju drugih ljudi.

Pogledajte dokumentarac posvećen ovom čoveku:

(Telegraf.rs / Foto: Wisconsin Medical Society)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel_ecc

    13. februar 2012 | 17:10

    Zapamtio je preko 12 hiljada knjiga, 98 odsto događaja u svom životu može da se priseti do najsitnijih detalja:Kim Pik http://t.co/N9wivFcY

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA