Nostalgija za Yugom i u Hrvatskoj

Osječanin Vilim Plužarić na takmičenju mladih dizajnera u Rijeci predstavio je svoje futurističko viđenje legendarnog ''Zastavinog'' automobila

  • 0

Iako je njegova proizvodnja obustavljena krajem 2008. godine, Yugo odbija da "umre". Na takmičenju mladih dizajnera u Rijeci, Design Challenge 2011, Osječanin Vilim Plužarić predstavio je svoje futurističko viđenje ovog automobila.

Plužarić je jedan od trojice finalista ovog takmičenja u automobilskom dizajnu, koji su kao polaznu tačku uzeli Yugo, a njegov idejni projekat nosi naziv "Yugo Nostalgia".

On kaže da je zamislio Yugo "kao ultralagan i jednostavan automobil koji protvreči zakonitostima kasnog kapitalizma - nema dodatne opreme i luksuznih dodataka, te služi kao prevozno sredstvo od tačke A do tačke B".

Njegov automobil bi imao malu potrošnju i nisku prodajnu cenu, kao i male troškove održavanja.

"U zamenu za nedostatke koje takav Yugo ima, hteo sam da nagradim korisnika simpatičnim oblikom i futurističkim stilom kako bi se osećao kao da poseduje neku vrstu gedžeta", objašnjava Plužarić svoje dizajnersko rešenje.

Mladi Osječanin dodaje i da je vozilo koje je osmislio široko i veoma kratko, ali da ima mesta za dve osobe, uz vozača.

"To je koncept povratka jednostavnom i ekonomičnom dizajnu, a ja sam pokušao da kreiram Yugo kakav bi možda proizašao iz studija FIAT-a", objašnjava on.

"Budući da je FIAT vlasnik fabrike u Kragujevcu, bilo bi lepo revitalizovati auto-industriju ove regije formiranjem novog (starog) brenda upravo takvim modelom, koji bi bio pogled u budućnost na bazi snova iz prošlosti", nada se Plužarić.

(Izvor: Glas Srpske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA