NASA lansirala satelit koji će istraživati atmosferu Meseca (FOTO) (VIDEO)

Letelica za istraživanje mesečeve atmosfere i površine poznata kao LADEE dizajnirana je da traži prašinu koja se podiže na površini Meseca, što je fenomen o kojem je posada Apola izvestila još pre 40 godina

  • 2

Bespilotna raketa "Minotaur 5 " lansirana je, u ranim jutarnjim časovima po srednje evropskom vremenu, u Virdžiniji. Na raketi se nalazi mali naučni satelit koji bi trebalo da istraži retku mesečevu atmosferu.

Letelica za istraživanje mesečeve atmosfere i površine poznata kao LADEE dizajnirana je da traži prašinu koja se podiže na površini Meseca, što je fenomen o kojem je posada Apola izvestila još pre 40 godina.

- Prvi put u 40 godina imamo prilike da se posvetimo misterijama na Mesecu - rekao je Ričard Elips naučnik iz istraživačkog centra u Kaliforniji u toku prenosa lansiranja rakete.

Planirano je i da LADEE kruži mesečevom orbitom na visini od 50 kilometara iznad površine i čak istraži tanke džepne plinove koji se stvaraju oko Meseca.

Vrlo retka mesečeva atmosfera, koja sadrži argon, helijum, natrijum, kalijum i druge elemenate, može skrivati odgovor na pitanje kako je voda ostala u kraterima na zaleđenim polovima Meseca.

- U osnovnoj, a verovatano i u srednjoj školi učili smo da mesec nema atmosferu, ali Mesec ima atmosferu koja se po mnogim karakteristikama razlikuje od Zemljine - dodao je Elips.

Satelit, čije lansiranje je bilo prenošeno na velikom ekranu na Tajms Skveru, do Meseca će putovati oko 30 dana. Kada satelit stigne u orbitu oko Meseca naučnici će koristiti instrumente i testirati prototip optičkog laserskog komunikativnog sistema.

Misija vredna 280 miliona dolara trebalo bi da traje šest meseci.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: nasaspaceflight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepotan

    7. septembar 2013 | 16:36

    I posle kukaju zbog menjanja klime...pa koji ce im da znaju sta se desava gore,kada ni na zemlji ne mogu da rese stvar

  • djura

    16. septembar 2013 | 06:52

    a kazu da gore nema atmosfere ?!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA