Deset najmisterioznijih mesta na svetu (2. deo) (VIDEO)

Nastavljamo našu seriju posvećenu najmisterioznijim i najčudnijim mestima na svetu: pred vama se nalazi njen drugi deo

  • 1

3. Sokotra

Sokotra je arhipelag između Roga Afrike i Arabijskog poluostrva, ali glavno ostrvo u ovoj formaciji zauzima 95 odsto celokupne zemljišne mase.

Radi se o mestu koje je verovatno najvanzemaljskijeg izgleda od svih mesta na "kugli zemaljskoj". Jedna trećine flore i faune na njemu je endemska - može biti pronađena samo na tom mestu i nigde drugde.

"Zmajsko krvavo drvo" u obliku kišobrana (Dracaena cinnabari), "krastavičasto" drvo (Magnolia acuminata), gigantsko sukulentno drvo, najrazličitije vrste ptica, paukova, slepih miševa i mačaka: stanuju samo na Sokotri.

4. Planina Roraima

Smeštena na tromeđi tri države - Brazila, Gvajane i Venecuele - od kako je za Evropljane otkrivena od strane engleskog istraživača i pustolova ser Valtera Ralija, ne prestaje da bude izvor inspiracije za naučnike i umetnike, poput Artura Konana Dojla koji je napisao "Izgubljeni svet". Pre njih, igrala je bitnu ulogu u mitovima i legendama pretkolumbovskih američkih urođenika.

Zauzima površinu od 31 kvadratnog kilometra, a brani je zid visok 400 metara, sa svih strana. Ono što je čini posebno čudnovatom i fascinantnom je njen oblik, dok joj misterioznost daju oblaci koji se uvek nalaze blizu njenog vrha. Ah, da. Tu je takođe i endemska fauna, poput...

Plato na njenom vrhu (što je zapravo njen ceo vrh) smatra se najstarijom geološkom formacijom na Zemlji, a veruje se da je oformljen vodama i vetrovima. Ali razlog zbog koga neke vrste mogu biti pronađene samo ovde ostaje misterija za nauku.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA