• 5

NASA ostaje bez plutonijuma, letovi u svemir odlaze u istoriju?

NASA će za nekoliko godina obustaviti svemirska istraživanja jer joj ponestaje plutonijuma od kog se proizvode baterije za sonde i rovere, tačnije imaju na zalihama još samo 16 kilograma ovog goriva

  • 5

NASA ima još samo 16 kilograma plutonijuma od kog se proizvode baterije za sonde i rovere, a nove količine plutonijuma se ne proizvode. Naučnici su sada u problemu jer treba naći novi izvor "svemirske" energije...
Solarna je previše slaba, hemijske baterije imaju kratak vek trajanja... Vredni plutonijum-238 dobijao se kao nusprodukt pri izradi nuklearnog oružja.

Sve što smo znamo o Sunčevom sistemu i svemiru  omogućili su nam teleskopi i razne svemirske letilice koje rade na plutonijum-238.

To skupo gorivo je nezamenjivo u svemirskim operacijama i trenutno nema alternative za njega.
- Na zalihama ga imamo do otprilike 2020. godine. I to je sve - rekao je nuklearni hemičar američke Nacionalne laboratorije Stiv Džonson.
Amerikanci imaju još tačno 16 kilograma ove sirovine, a koliko je to zapravo malo, govori podatak da je plutonijumska baterija koja napaja rover Kurioziti na Marsu, teška 4,5 kilograma.

Prirodne zalihe ovog radioaktivnog metala nestale su pre 4,6 milijardi godina, ali je u vreme Hladnog rata proizvedeno 160 kilograma.  Nisu ga koristili samo za svemirska istraživanja nego i za napajanje špijunske opreme i letilice, sve do danas.
Za proizvodnju 1,5 kilograma treba oko sedam godina. Dakle, za bilo kakvu ozbiljniju svemirsku misiju trebale bi godine i godine proizvodnje plutonijuma.
(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima