HIT GODINE: Pretvorite vaš telefon u kompjuter (VIDEO)

Zašto biste sa sobom nosili i telefon i laptop, kada možete samo telefon?

  • 0

Već dugo je poznato da Kanonikal, kompanija koja stoji iza Ubuntua - najpopularnije distribucije Linuksa - vidi mobilne telefone kao narednu destinaciju koju treba osvojiti, a sada su objavili da je taj naredni veliki korak već napravljen.

Tako smo dobili Ubuntu za Android, i jedno logično pitanje: zašto da nosimo sa sobom dva uređaja, kada možemo samo jedan?

Dizajniran da koegzistira sa Androidom na smartfonima, koji ima procesore sa dva jezgra, novi Ubuntu je napravljen tako da pokrene potpuni desktop Ubuntu kada je telefon povezan sa tastaturom i monitorom. Ostatak vremena, telefon je normalno na Androidu.

Svi podaci i servisi se dele između Ubuntu i Android okruženja, tako da su aplikacije i informacije sa telefona - poput kontakata, telefonije, SMS/MMS poruka - dostupne na Ubuntuovom interfejsu.

- Ubuntu je 'ubistvena' aplikacija za smartfone. Ubuntu za Android transformiše vaš super-telefon u produktivni desktop, kada god vam je to potrebno - kaže osnivač Kanonikala, Mark Šatlvort.

Džejn Silber, izvršna direktorka Kanonikala, kaže da ovo nije Ubuntu aplikacija za Android.

- Ovo je način da imate potpuni Android doživljaj kada koristite uređaj kao telefon, i potpuni Ubuntu doživljaj kada ga "dokujete" - kaže ona.

Ona dodaje da će poslovni korisnici zapravo imati najviše koristi od Ubuntua za Android.

Princip po kome ovo funkcioniše je prilično jednostavan. Dokujte telefon i Ubuntu Juniti će biti pokrenut, dajući vam pristup svih aplikacijama koje se inače nalaze na ovom operativnom sistemu.

Međutim, prava moć leži u činjenici da ćete sada moći na svom desktopu da pokrećete Android aplikacije, kontakte, notifikacije, i sve ostalo. Ovo je Android u okviru Ubuntua.

Za ovo poslednje dostignuće Kanonikala - koje će biti predstavljeno na Svetskom kongresu mobilnih telefona u Barseloni naredne sedmice - vam je potreban smartfon koji pokreće dualkor procesor na minimum 1GHz i 512 MB ram memorije. Takođe, i 2 GB slobodnog prostora na hard disku, USB, HDMI izlaz i video akcelerator. Stariji telefoni tako ispadaju iz igre, ali ovo je, ionako, koncept budućnosti.

Valja, međutim, naglasiti, da je ovo Ubuntu koji pokreće vaš telefon, ovo nije Ubuntu desktop na vašem telefonu.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA