IT ZNANJE SE ISPLATI: Rad studenta pokrenuo profitabilan biznis

Specijalistički rad studenta FTN-a Gorana Živkovića (1981) o implementaciji sistema elektronske trgovine, primenjen u praksi, a čiji potencijal je prepoznala kompanija Univerexport, rezultirao je povećanjem prodaje putem interneta

  • 0

Specijalistički rad studenta FTN-a Gorana Živkovića (1981) o implementaciji sistema elektronske trgovine, pretočen potom u ozbiljan poslovni predlog, bio je dovoljan razlog da se menadžment kompanije Univerexport odluči da realizuje ideju prodaje svojih proizvoda i putem interneta.

Danas, posle godinu i po dana funkcionisanja sistema e-lakolije, jedan od vodećih domaćih trgovinskih lanaca ima realizovanih skoro 100.000 porudžbina internetom.

Živković je specijalističke strukovne studije iz oblasti elektronskog poslovanja na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka upisao dok je bio zaposlen u Univereksportu.

- Pošto sam već radio u IT sektoru, mislio sam da imam široka znanja iz te oblasti, ali sam na studijama uvideo da postoji ogroman segment primene elektronskog poslovanja o kom sam malo znao i da ću tu steći dodatna znanja koja su mi potrebna. S obzirom na to da je menadžment moje firme već duže vreme imao ideju da pokrene biznis i putem interneta, uz pomoć svojih nastavnika sam kroz završni rad razradio jedan takav sistem - priča Živković.

Goran napominje da su mu veštine koje je stekao tokom studija pomogle da potom svoj rad kroz poslovni predlog predstavi vlasnicima, nakon čega je odlučeno da se pokrene i nova delatnost, odnosno internet trgovina koju je u to vreme u Srbiji radio jedino lanac supermarketa Maxi.

- Potom sam izabran da vodim taj projekat i danas radim na poziciji sistem analitičara-projektanta u sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije.

Rukovodilac programa specijalističkih strukovnih studija iz e-poslovanja na FTN-u Bojan Lalić kaže da je praksa da se rad tokom studija usmerava na sopstvene primere, odnosno preduzeća u kojima su studenti zaposleni ili su bili, ili da gravitira prema njihovim budućim zaposlenjima.

- Tako smo i Gorana "gurali" da radi zadatke na osnovu svoje firme. Zato smo njegovu ideju da razradi sistem elektronske trgovine usmeravali na skoro sve radove kako bi dobio što više informacija da može da oblikuje što bolji poslovni predlog - kaže Lalić.

On dodaje da studenti tokom ovih specijalističkih studija mogu da nauče kako da posao koji rade unaprede i ubrzaju i da samostalno naprave model trgovine putem interneta.

- Oni kod nas dobijaju znanja koja će najbrže moći da pretvore u dobar rezultat na poslu. Informacije sa studija koriste počev od intervjua za dobijanje posla do aktivnog rada. Naravno, najveći uspeh je kada neku ideju pretoče u sopstveni biznis i postanu uspešni preduzetnici - kaže Lalić.

Više o specijalističkim strukovnim studijama iz e-poslovanja možete pročitati ovde, a o uslovima upisa koji traje ceo oktobar i deo novembra na sajtu Fakulteta tehničkih nauka.

(Telegraf.rs / Izvor: Radio 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA