DIREKTOR GUGLA: Uskoro kraj cenzuri na internetu

- Verujem da imamo realnu šansu da uklonimo cenzuru i mogućnost njenog pojavljivanja za deceniju - izjavio je Erik Šmit, predsednik direktorskog borda kompanije Google

  • 0

Predsednik direktorskog borda najvećeg internet pretraživača u svetu Googlea Erik Šmit izneo je smelu prognozu da bi cenzura mogla da nestane za deset godina, kao i da će bolja upotreba šifrovanja pomoći ljudima da se zaštite od Vladinog praćenja.

Na predavanju na Univerzitetu, Džon Hopkins Šmit je pretpostavio da će sveopšte priključivanje na internet i zaštita komunikacije od špijuniranja dovesti i do prekida cenzurisanja u Kini, kao i u drugim zemljama sveta gde se ograničava sloboda govora, preneo je Rojters.

- Verujem da imamo realnu šansu da uklonimo cenzuru i mogućnost njenog pojavljivanja - rekao je Šmit.

On se odavno zalaže protiv ograničavanja slobode izražavanja i pristupa internetu, navodi agencija, podsećajući da je početkom ove godine putovao u Severnu Koreju, izolovanu od ostatka sveta, pokušavajući da promoviše svoje ideje.

- Jasno da nismo uspeli. Međutim, probaćemo ponovo. Nisu nas ponovo zvali - rekao je Šmit o privatnom putovanju, za koji je Stejt department rekao da nije imalo dobar "tajming", jer je praktično odmah posle toga Severna Koreja testirala rakete dugog dometa.

Šmit, koji je do 2011. bio izvršni direktor "Googla", rekao je da je aktivnost Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), ukoliko su informacije tačne, "potencijalno nelegalna" i "nečuvena".

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA