JEDAN ZA SVE: Punjači za sve laptope biće univerzalni

Tokom 2014. godine možemo očekivati pojavu standarda za punjače laptopa kojeg će se pridržavati svi proizvođači kao što je slučaj s punjačima za mobilne telefone

  • 1

Novi univerzalni standard za sve punjače laptopa je objavljen u nadi da će se smanjiti količina električnog otpada. Veruje se da će većina kompanija koje proizvode laptope prihvatiti ovaj standard.

Internacionalna elektrotehnička komisija (IEC) nada se da će proizvođači ovo prihvatiti kao što su kompanije prihvatile standard za punjače telefona.

IEC se nada da će na ovaj način smanjiti količinu električnog otpada. Procenjuje se da otpad koji proizvode punjači na godišnjem nivou iznosi pola milione tona. Na otpadu završavaju i laptopi kojim su se pokvarili punjači zbog nemogućnosti pronalska odgovarajućeg punjača.

Novi standard pokriva sve od priključka za laptop do utikača kako bi se povećala sigurnost, performanse i zaštita životne sredine.

Planirano je da se ovi punjači pojave početkom 2014. godine.

(Telegraf.rs/Izvor: IT Pro Portal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    19. decembar 2013 | 14:10

    Apple će za Mac izmisliti neki konektor pa će opet punjač koštati 110€. Kao što sad košta za Macbook.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA