IBM finansira razvoj veštačke inteligencije

Kompanija je odlučila da unapredi kompjuter koji može da razmišlja "Watson" ne bi li on našao širu primenu u budućnosti. U projekat će biti uloženo milijardu dolara

  • 1

IBM je pre nekoliko godina predstavio neverovatan računar "Watson" koji može da razmišlja. Danas je kompanija objavila osnivanje "Watson Group", posebnog odeljenja u koje je uložila milijardu dolara kako bi pomogla programerima i drugim kompanijama da naprave nove aplikacije za ovaj računar.

Ovo odeljenje se sastoji od 2000 ljudi koji aktivno rade još od novembra prošle godine. Sedište "Watson Group" se nalazi u Njujorku, a ideja je da se pronađu talentovani naučnici sa raznih univerziteta u blizini kao i da se pomogne raznim kompanijama u pronalaženju novih poslova koje će Watson u budućnosti obavljati.

Kompanija je takođe uspela da smanji računar koji je nekada zauzimao čitavu sobu. Radi se na tome da Watson razume sadržaj video klipova, kao i da umesto standardnog načina odgovaranja nacrta sliku.

Kompjuter Watson se 2011. godine takmičio u popularnom američkom kvizu "Jeopardy". Ovaj kompjuter je uspeo da pobedi prethodne pobednike kviza i osvoji milion dolara.

Do sada su aplikacije koje su razvijane za ovaj računar bile bazirane na medicinu i brigu o zdravlju. Nekoliko velikih centara za lečenje različitih vrsta kancera ga je koristilo. Watson je skenirao stotine miliona medicinskih članaka,i sada može da preporuči vrstu lečenja za svakog pacijenta pojedinačno, u zavisnosti od njegovog stanja.

- Watson je načio kako da preuzme sve bitne informacije vezane za zdravstveno stanje pacijenta iz njegovog zdravstvenog kartona, kao i sve informacije vezane za medicinu koje postoje u svetu kako bi odredio način lečenja pacijenta i procenio njegovo stanje u zavisnosti od tipa kancera - izjavio je Majkl Rodin, viši potpredsednik IBM-a koji je zadužen za "Watson Group".

Ovaj računar je takođe pronašao ulogu i u raznim call centrima, kao i u nadzoru toka novca u bankama.

Ovo je za sada samo početak razvoja veštačke inteligencije. Na pomenutim projektima se vidi sposobnost ovakvih računara kao i koliko će njihov razvoj pomoći u raznim aspektima ljudskog života. IBM-ovo finansiranje ovog projekta će sigurno doprineti da Watson uskoro pronađe još neki posao kojim može da pomogne ljudima.

(Telegraf.rs/Izvor: TheVerge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prof.Biologije

    15. januar 2014 | 21:20

    Pobogu, kancer ne leči kompjuter, već vitamin B17 i bikabona soda kojom se klistiramo i pijemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA