Mini-vetrenjačama ćemo puniti smartfone!

Naučnici sa Univeziteta Arlington u Teksasu stvorili su mini vetrenjače koje će moći da pune baterije na pametnim telefonima

  • 3

Najveća mana današnjih pametnih telefona je kratko trajanje baterije. Naučnici sa Arlington univerziteta u Teksasu (UTA) stvorili su mini vetrenjače, koje su toliko male da deset njih može da stane na zrno pirinča. Ukoliko bi zalepili nekoliko stotina ovih vetrenjača na pozadinu i stavili telefon na mesto gde ima vetra, baterija bi se napunila za nekoliko minuta.

Iako ove vetrenjače zbog svoje veličine deluju lomljivo, njihova fleksibilna legura od nikla omogućuje im da izdrže snažne vetrove bez lomljenja.

Tajvanska fabrika WinMEMS je dobila pravo da komercijalizuje ove vetrenjače, i već je počela sa radom.

- Ovakvi pronalasci su ključni za razvoj mikro robota koji se mogu koristiti kao hirurški alat, mašine koje će istraživati razne katastrofe ili kao alat za proizvodnju mikro robota - navodi se u saopštenju UTA univerziteta.

Ukoliko ovo zaživi možda će rešiti probleme sa kratkim trajanjem baterije na našim telefonima. Da li će to biti praktično i kako će sve to izgledati za sada se ne zna, ali sama ideja da se telefon sam od sebe puni dok smo napolju deluje primamljivo.

(Telegraf.rs / Izvor: TheVerge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    14. januar 2014 | 01:05

    Jeste, mozda stave cevcicu pa duvas u telefon kad si u zatvorenoj prostoriji

  • K

    19. januar 2014 | 03:45

    Ja imam solarni punjac.veoma je koristan

  • dragan Trebinje

    15. januar 2014 | 17:47

    Ma jok brate,ostavis ga na promaji haha...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA