2 u 1: HP Pavilion 11 X2 je uspešan hibrid laptopa i tableta na kome sve funkcioniše savršeno (VIDEO)

Ovo je jedan od retkih uređaja koji je uspeo da spoji funkcionalnost tableta i laptopa u jedno, a da pritom sve radi savršeno. Veoma je lak za nošenje a pritom ima snagu mnogo većih laptopova

  • 2

U poslednje vreme sve se više pojavljuju laptopovi koji su multifunkcionalni. Dolaze sa ekranom koji je touchscreen i moguće je odvojiti ga od tastature i koristiti kao tablet.

Korisnici uglavnom nisu zadovoljni ovakvim uređajima ali je HP Pavilion 11 x2 po nama definitivno uspeo da promeni stvari na bolje. U pitanju je laptop koji dolazi sa 64-bitnom verzijom Windows 8 operativnog sistema i pruža sve funkcionalnosti laptopa i tableta u jednom.

Uređaj je na testiranje ekskluzivno ustupio CT Computers.

DIZAJN

HP Pavilion 11 x2 deluje veoma lepo sa svojim zaobljenim ivicama i odličnim kvalitetom izrade. Crn je, pozadina se presijava, pa deluje kao da ima interesantnu  mrežicu. Ceo uređaj ima 1.49 kilograma, dok  tablet ima 780 grama.

Tastatura je kvalitetno urađena i pravo je uživanje kucati na njoj. Pravih je dimenzija, laka za nošenje  i ne smeta prilikom kucanja, a i dugmići su odličnog kvaliteta. Lično smo koristili ovaj uređaj za pisanje tekstova i uživali smo u radu na njoj a takođe smo se i lako navikli na njenu veličinu.

Dugme za uključivanje uređaja kao i kontrolu jačine zvuka nalazi se na pozadini tableta. Na donjoj strani se nalaze konektori za priključivanje tastature  i slot za SD karticu kojom možete povećati memoriju.

Sama tastatura ima ulaze za USB 2.0, USB 3.0, i HDMI izlaz za povezivanje sa monitorom ili televizorom.

HP Pavilion 11 x2 je lak za nošenje, veoma funkcionalan i ima snagu mnogo većih laptopova.

EKRAN

Ekran sa dijagonalom dužine 11.6 inča ima odličan kvalitet slike iako nije u pitanju Full HD već rezolucija od 1366 x 768 piksela. Pikseli se ne vide ni u jednoj situaciji, a boje su jarke i realne, kao i osvetljenje.

Panel je urađen u IPS UWVA (Ultra Wide Viewing Angle) tehnologiji i vidljivost je odlična iz bilo kog ugla da se gleda.

Ovaj uređaj poseduje senzor za automatsko podešavanje osvetljenosti koji odlično reaguje i na najmanju promenu svetla kako bi se baterija što više štedela a ekran uvek bio pregledan.

Touchscreen odlično reaguje na dodir, i lep je osećaj da prstima kontrolišete Windows s obzirom da smo svi navikli na miša ili touchpad. Ponekad jeste malo nezgodno prstom kliknuti manje ikonice, ali se brzo naviknete. U principu, touchscreen ćete koristiti samo kada je tablet samostalan, jer kada je na tastaturi koristićete miš ili touchpad tako da nema potrebe za pipkanjem po ekranu.

Sve u svemu ekran je super i nema zamerki na kvalitet izrade, osim što je rezolucija mogla da bude Full HD, s obzirom da smartfoni mnogo manjih dimenzija imaju ekrane u ovoj rezoluciji.

KAMERA

Uređaj poseduje i prednju i zadnju kameru. HP TrueVision FHD je prednja kamera čija je glavna uloga video chat, a ugrađeni mikrofoni garantuju odličan zvuk, pa je korišćenje Skype-a pravo uživanje.

Što se tiče zadnje kamere ona ima 2 Mpix i može da snima u 1080p rezoluciji ali njena praktična primena baš i nije velika, s obzirom da je slikanje sa tabletom veličine 11.6 inča veoma nezgodno.

HARDVER

Iako je u pitanju hibrid laptopa i tableta, hardver koji se nalazi u njemu je odličan i daje neverovatne performanse.

Pokreće ga četvorojezgarni procesor Intel Celeron N2910 koji radi na taktu od 1.6 GHz. Odlična stvar ja da uređaj poseduje SSD disk od 64 GB koji mnogo povećava performanse i brzinu rada, a takođe ima i 4 GB RAM memorije. Što se tiče grafike u pitanju je integrisana Intel HD Graphics (Bay Trail).

Ovaj model ima ugrađene Beats zvučnike koji pružaju kristalno jasan zvuk i veoma su glasni.

Integrisana grafička kartica je sasvim solidno rešenje za ovaj uređaj, s obzirom da mu je glavna namena da bude lako prenosiv a da pruži udobnost korišćenja računara.

Sistem se podiže u roku od pet sekundi zahvaljujući SSD disku, što je neverovatno brzo. Laptop smo najviše koristili za novinarski posao. Pisanje tekstova, pretraživanje interneta, rad u Office-u, ali i gledanje filmova i sve je radilo savršeno i brzo.

Iako nije u pitanju vrhunski hardver današnjice, ovaj uređaj radi odlično.

SOFTVER

HP Pavilion 11 x2 dolazi sa 64-bitnom verzijom Windows 8 operativnog sistema koji se kao i svaki drugi može apdejtovati na najnoviju 8.1 verziju.

Iako većina korisnika nije previše obradovana promenama koje je doneo novi Windows moramo reći da ovde sve funkcioniše kako treba, i sporni Metro UI dolazi do punog izražaja. Veoma je lepo koristiti Windows preko touchscreena, a kada se uželite miša ili touchpada samo povežite tastaturu.

Sama brzina operativnog sistema je neverovatna i kao što smo pomenuli podizanje sistema traje svega nekoliko sekundi zahvaljujući SSD disku.

Laptop dolazi sa instaliranim " Norton internet security" programom. U pitanju je probna verzija koja traje 60 dana i nakon toga je potrebno kupiti licencu. Tu je takođe i probna verzija Office 365 programa.

Ovaj uređaj je iskoristio sve prednosti koje donosi Windows 8 operativni sistem, i rad na njemu je pravo uživanje.

BATERIJA

HP Pavilion 11 x2 poseduje bateriju i u tastaturi (21 WHr) ali i u tabletu (28 WHr), i njeno trajanje je neverovatno dobro.

Kada se uređaj koristi kao laptop baterija se prvo troši iz tastature, što je i logično kako bi tablet kada se odvoji mogao što duže da funkcioniše samostalno.

Tokom testiranja probali smo obe varijante, i power saver varijantu ali i high performance. Što se tiče prve varijante, baterija nam je izdržala osam sati aktivnog rada. Uređaj ni u jednom trenutku nismo isključili, kao ni ekran, a wireless je non-stop bio uključen.

Što se tiče varijante "high performance" baterija nam je izdržala oko pet sati što je takođe neverovatno dobro, s obzirom da većina standardnih laptopova izdrži manje od toga. Punjenje traje oko dva sata.

Baterija nas je definitivno oduševila i bez ikakvih problema će izdržati jedan radni dan na poslu.

 ZAKLJUČAK

Ovaj uređaj nas je definitivno ostavio bez reči i uspeo je ono što većina drugih nije: na odličan način spojio funkcionalnosti laptopa i tableta u jedno.

Sama konfiguracija je i više nego dovoljno za svakodnevni rad prosečnih korisnika koji podrazumeva internet, rad u Office-u, gledanje filmova... Baterija je odlična i bez problema će izgurati radnih osam sati ukoliko ste na primer na sastancima ili na putu.

Sve u svemu ukoliko vam je potreban lako prenosiv uređaj koji ima sve funkcionalnosti laptopa i tableta u jednom onda vam toplo preporučujemo HP Pavilion 11 x2.

Ovaj model možete kupiti u zvaničnoj HP prodavnici "HP Store" u Ušće šoping centru i u Tehnomaniji po ceni od 66.990 dinara.

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prof.Biologije

    29. januar 2014 | 12:37

    Sve je to ok, ali preskup je za ono što daje

  • Lemi

    6. februar 2014 | 08:45

    Preskup,sve je to super 2u1 ali mnogo para.Realno bi trebao da košta 350-400e.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA