NAUČNA REALISTIKA: 5 tehnologija koje će promeniti svet (VIDEO)

Sintetička pljeskavica koja će rešiti problem gladi u svetu, hologrami osetljivi na dodir, automobili koje voze roboti i oni koji se kreću na vodu, i 3D printing: svet za 20 godina neće biti isti

  • 0

Kakva će biti budućnost? Hoće li biti bolja ili gora i šta će doneti tehnološke inovacije koje prete da potpuno, iz korena promene svet? Hoćemo li živeti u srećnijem svetu ili će inovacije koje vam ovde predstavljamo doneti potrese koje nećemo kao civilizacija uspeti da preživimo?

Ovo su goruća pitanja pred nama, pitanja na koja nemamo odgovore. Ipak, osnovno pitanje - da li će svet ova tehnološka dostignuća promeniti - odgovor je definitivno: DA!

1. Sintetička pljeskavica

Najveći problem sa kojim se suočava svet je problem gladi u njemu, i zato je logično da tehnologija koja će rešiti ovaj problem bude naš izbor za prvo mesto na ovoj listi.

Zamislite da od jedne krave može da se napravi milijardu pljeskavica! Dr Mark Post, holandski naučnik sa Mastrihtskog univerziteta je napravio prvu sintetičku pljeskavicu od matičnih ćelija krave koje su zatim u laboratoriji pretvorene u mišićno tkivo.

- Ova pljeskavica je "prijateljska" prema okolišu, prema životinjama i prema resursima - kaže on.

Prvi primerak je papren i košta preko 390 hiljada dolara - što je i logično, jer je razvojni - pa ćemo morati još malo da sačekamo pre nego što ova tehnologija postane široko rasprostranjena, ali je definitivno u grupi onih koje će oblikovati naš svet: počev od neograničene količine koju možemo da proizvedeno (obilje!) pa do cene koja će (trebalo bi) biti beznačajna.

2. Automobil na vodu

Premda je ovo osporavana i negirana tehnologija, oni koji veruju u teorije zavere i misle da svemoćna naftna industrija uništava sve koji je razvijaju, razumeće zašto i ovo stavljamo na našu listu. Postoji mnogo onih koji su tvrdili (i tvrde) da su razvili sistem koji osposobljava automobile da se kreću isključivo na vodu.

Nećemo previše ulaziti u očigledne posledice razvijanja ove tehnologije, pomenućemo samo da će cena transporta drastično pasti, da ćete "gorivo" točiti na svojoj slavini u kuhinji ili kupovati na trafici (ili ako pada kiša nećete uopšte), da će nafta postati bespotrebna, te da će SVE pojeftiniti. Barem, tako bi trebalo da bude, idealno.

Spomenućemo samo jedan primer. Japanci (a ko bi drugi?) napravili su pre nekoliko godina automobil čiji motor iz vode, koja se nalazi u rezervoaru, izdvaja vodonik, oslobađa elektrone i stvara električnu energiju. Pogledajte kako to izgleda:

3. Hologram osetljiv na dodir

Zamislite televizor ili knjigu koji se pojavljuju samo onda kada vi to želite, ili zamislite automobil koji možete da smestite u svoj džep.

Ako ste odlutali u maštanju, ili ako mislite da je to nemoguće, vratite se ovom tekstu i pogledajte priloženi video klip. Japanski naučnici su naime korak bliže ovom snu koji može da reši toliko veliki broj problema, da ne znamo ni da odakle da krenemo, niti gde da završimo.

Uostalom, uključite svoju maštu i prepustite se: jer sve što vam padne na pamet - sada je realno.

4. Robot-automobil

Pre svega nekoliko dana, američka savezna država Nevada postala je prvi entitet na svetu koji je legalizovao autonomna vozila: u budućnosti, automobili će biti roboti koji će sami sebe - i nas sa njima - voziti.

Ono što je bilo naučna fantastika, iz dana u dan postaje realnost, jer sve više proizvođača razvija tehnologiju koja će omogućiti ljudima da jednostavno svojim automobilima kažu gde žele da idu, pa da prilegnu na zadnje sedište i da na putu od posla do kuće pogledaju film ili pročitaju strip na hologramu osetljivom na dodir, koji je iskočio iz njihovog mobilnog telefona: savršeno za one koji doživljavaju stres u gradskim gužvama.

Korak od robota-automobila do letećeg automobila je samo jedan!

5. 3D štampa

Ovo je tehnologija koja će nesumnjivo revolucionisati način na koji kupujemo, proizvodimo, istražujemo i popravljamo stvari!

Od "štampanja" vilica u tačnim veličinama koje su potrebne svakom pojedinačnom pacijentu, preko personalizovanih predmeta, pa do nakita ili kućne dekoracije koje ćemo praviti u sopstvenim domovima - 3D štampa će iz korena promeniti živote ljudi.

Ako možete da skinete sa Interneta nacrt, da ga prilagodite svojim prohtevima i da pomoću njega sami, u svom domu, napravite šolju za čaj, nećete imati ni potrebu ni želju da je kupujete u prodavnici.

(M. B. / Foto: Robert Brown)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA