Internetom hara opasan virus koji niko ne može da spreči

Virus Careto prikuplja lozinke, prati promet na mreži, razgovore na Skype-u i rad sa podacima, a može da se proširi na sve povezane računare

  • 10

Kako internet sve više napreduje i postaje složeniji, tako napreduju i virusi koji haraju na njemu. Ovih dana pronađen je najsloženiji i najopasniji virus ikada, pod nazivom "Careto", koji će kompromitovati vaš računar kako bi sakupio veliki broj informacija, navodi se u izveštaju Kaspersky lab-a.

Virus se širi putem mejlova koji na prvi pogled deluju legitimno (poput britanskog The Guardian-a ili Washington Post-a). U njima se nalazi link koji vodi na sumnjive sajtove koji će skenirati vaš računar i pokušati da ih inficira.

Kada Careto zarazi računar on počinje da prikuplja lozinke, prati promet na mreži, razgovore na Skype-u i rad sa podacima. Pored svega ovoga on može da se proširi na sve računare sa kojima ste povezani. Ovaj virus napada Windows, Mac OS X i Linux, a Kaspersky labs navodi da bi se uskoro mogla pojaviti i verzija za Android i iOS.

Raniji virusi širili su se nekontrolisano, a Careto ima jasne ciljeve. Kaspersky je prikupio podatke o tome koga ovaj virus najviše napada i došao je do rezultata da je većina napada izvršena na državne institucije, ambasade, istraživačke organizacije, naftne i razne druge kompanije.

Zanimljivo je to što niko ne zna odakle Careto dolazi, a pretpostavlja sa da je ovako složen softver mogla da stvori samo neka državna obaveštajna agencija. S obzirom da je reč Careto španskog porekla, možda je u pitanju neka država u kojima se ovaj jezik govori, mada nije poznato koja od njih bi bila u stanju da razvije ovako nešto.

(Telegraf.rs / Izvor: washingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • С

    13. februar 2014 | 17:47

    Не знам.. Ће дизгинемо на интернет

  • Notorna glupost

    13. februar 2014 | 16:19

    Ako Kaspersky Labs (čiji istraživački tim, kao i istraživački timovi svih AV kompanija) pravi viruse - ako su svesni da ovaj virus postoji i šta radi - onda mogu u AV definicije i da ubace tagove za njegovu detekciju i uklanjanje.

  • @@@@

    13. februar 2014 | 16:11

    E pa kod mene su se zaebali.......moze samo da mi plate racune za koje nemam para!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA