Provaliti šifre američkih tajnih službi je najjednostavnija stvar na svetu. Evo i zašto

Hakeri su do sada uspeli da probiju sigurnost NASA, Ministarstva odbrane, pravde i mnogih drugih. Razlog tome su neverovatno jednostavne šifre ovih institucija

  • 3

Neka od najbitnijih dokumenata američke vlade zaštićeni su lozinkama koje su toliko proste da ih ni većina civilnog stanovništva ne bi uzela za svoje privatne e-mail naloge, ili nešto slično, navodi se u novom izveštaju američkog Kongresa. Lozinke kao što su "password", "qwerty" i imena zaposlenih, ostavila su veoma poverljiva dokumenta Službe državne bezbednosti ranjivim.

Fijasko sa lozinkama se nastavio, pa je tako i veliki broj drugih agencija izgubio poverljive podatke. Nuklearna regulatorna komisija je ostavila detaljne sigurnosne planove nuklearne elektrane na disku koji nema nikakvu zaštitu. Hakeri su ukrali informacije u vezi nacionalnih brana, uključujući njihove slabosti i katastrofalne posledice ukoliko bi one bile probijene, iz baze podataka Vojnog korpusa inženjera.

Do sada su propusti u sigurnosti bili uglavnom smešni, a ne katastrofalni. U jednom slučaju su hakeri koristili televizijsku mrežu kako bi gledaoce upozorili o navodnom napadu zombija.

Po svemu sudeći, napadi bi u skorije vreme mogli postati daleko opasniji stoji u izveštaju. Hakeri su uspeli da probiju sigurnost NASA-e, Agencije za zaštitu životne sredine, ali i Ministarstva odbrane, pravde i još dosta drugih. Ovo su samo informacije koje su poznate javnosti, a broj stvarnih napada je sigurno daleko veći.

Agencije koje su najčešće pod napadom, shvatile su sve ovo vrlo ozbiljno i rade na povećanju zaštite, kako se slične stvari više ne bi ponavljale.

(Telegraf.rs / Izvor: defenseone.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA