Svemirska misija tražiće planete na kojima je moguć život

Opservatorija koja će tražiti planete slične našoj biće lansirana iz glavne stanice ESA u Francuskoj Gvajani, a misija će početi 2024. i trajaće šest godina

  • 3

Evropska svemirska agencija (ESA) lansiraće opservatoriju u svemir, koja je dizajnirana da traži potencijalno naseljive planete van Sunčevog sistema. Misija PLATO (Planetary Transits and Oscillations of stars) će tražiti planete motreći na osvetljenost miliona zvezda koje se nalaze u blizini našeg sistema.

Ova opservatorija koristiće 34 odvojena mala teleskopa i kamere, kako bi posmatrale i najmanje promene u osvetljenosti, što je znak da planeta prolazi ispred zvezde. ESA kaže da će misija imati značaj u otkrivanju i definisanju planeta koje podsećaju na našu, a koje se nalaze unutar naseljive zone oko određene zvezde, i one bi potencijalno mogle da podrže postojanje vode i života.

PLATO će takođe proveravati seizmičke aktivnosti zvezde, koja zavisi od orbita planete koje se kreću oko nje, kako bi kombinovanjem podataka sa Zemlje došla do informacija o masi, prečniku i gustini otkrivenih planeta.

Opservatorija će biti lansirana na Soyuz raketi iz glavne stanice ESA koja se nalazi u Francuskoj Gvajani. Misija PLATO počeće 2024. godine i trajaće šest godina. Pored ove, planirane su još dve misije Solar Orbiter i Euclid koje će početi 2017. i 2020. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA