SJAJNO: Ovo je najlepši pametni sat ikad (FOTO)

Gabor Balog dizajner iz Mađarske napravio je, do sad, najlepši pametni sat ikad, međutim nije poznato da li će ovaj koncept zaživeti, jer postoje određene tehnološke prepreke koje bi morale da se prevaziđu da bi se ovaj sat našao u prodaji

  • 3

Većina pametnih satova ma koliko da je funkcionalna, nema lep dizajn, zbog čega se ne dopada velikom broju ljudi. Gabor Balog je dizajner iz Mađarske, koji je po mnogima stvorio koncept najlepšeg pametnog sata ikada, koji je zadržao sve funkcionalnosti.

Prednost ovog koncepta je taj što je interfejs dizajniran tako da može da se uklopi u regularne satove kakvi se danas koriste. Balog je uzeo jedan od modela poznatog svetskog proizvođača satova Triwa (uz njihovu dozvolu) i u njega je ubacio kružni displej umesto kazaljki i brojeva.

- U ovom konceptu, korisnički interfejs nema predefinisani dizajn, ali bi se uklopio u kućište. Jedino što je potrebno smisliti je način na koji će korisnici koristiti displej i njegove funkcije - izjavio je Balog za Verge.

Balog je predstavio neke jednostavne ideje koje bi se idealno uklopile u Triwa-in dizajn. Uparivanje smartfona sa satom će omogućiti pojavljivanje određenih informacija na satu, kao što su notifikacije, mape, i muzički plejer. U trenucima kada vam nije potreban pametni sat, on bi izgledao i ponašao se kao regularni, i pokazivao samo vreme.

Kako bi izbegao dodatna modifikovanja, Balogov koncept nema ekran osetljiv na dodir ili glasovne komande. Umesto toga, interfejs se kontroliše putem dugmića i kružnog pokretnog dela koji ide oko obima sata. Taj pokretni deo je ključan za interfejs. On se može rotirati, kada na primer skrolujemo kroz dugu poruku ili ukoliko želimo da promenimo funkciju u aplikaciji.

Korišćenje pokretnog dela za kontrolisanje aplikacija i drugih stvari koje imaju veze sa smartfonom, oslobodiće tri dugmeta koji se nalaze sa strane, za podešavanje vremena, datuma i alarma, koja je inače i njihova uobičajena svrha. S obzirom da ekran nije osetljiv na dodir, neće se tako često prljati.

- Veličina sata je ono što donekle ograničava mogućnosti, pa je tako najbolje ne napraviti veoma "pametan" sat. Ja sat vidim kao nakit, i želeo sam da interfejs bude sličan klasičnim satovima - izjavio je Balog.

Balog je dizajner, a ne inženjer, i postoje neke tehnološke prepreke koje bi trebalo da se prevaziđu ukoliko želimo da ovako nešto vidimo na našoj ruci. Okrugli ekrani, iako nisu nemogući, veoma su retki, a smanjenje baterije i potrebna električna kola za tako malo kućište bilo bi veoma teško napraviti.

Ovaj fenomenalni dizajner teško da će uspeti da prikupi sredstva i vreme kako bi ovaj koncept postao realnost. Kako tehnologija napreduje moguće je da će se velike kompanije, poput Samsunga, odlučiti da naprave pametni sat po ugledu na njegov koncept koji je jedan od najlepših koji smo ikada videli.

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA